EU predstavnici mole građane da smanje grijanje

Lijepa ideja, što mislite hoće li i političari u svojim vilama smanjiti išta grijanje?

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell zamolio je građane da smanje grijanje u svojim domovima, kao jedan od načina da blok smanji ovisnost o ruskom plinu usred sukoba u Ukrajini koji je u tijeku.

Izazovi s kojima se suočavamo zahtijevati će vrlo oštar stav i moramo biti spremni platiti cijenu“, rekao je Borrell, sugerirajući: “Građani Europe smanjuju grijanje svojih domova“, kao dio njihovog “individualnog napora da se smanji potrošnja plina.

Izjava dužnosnika EU dolazi nakon što je EU predstavio novu rundu sankcija protiv Rusije i Bjelorusije zbog sukoba u Ukrajini. Nova ograničenja odsjekla su brojne bjeloruske banke iz mreže SWIFT, pogodila ruski pomorski sektor i nametnula ograničenja za 160 ruskih zastupnika i poslovnih ljudi.

EU trenutno uvozi 45% svog ugljena, 40% plina i 27% nafte iz Rusije, a Borrell je izjavio da EU poduzima korake za presijecanje “pupčane vrpce koja ujedinjuje naše i rusko gospodarstvo” isključiti “tok koji omogućuje [Rusiji] da akumulira rezerve za financiranje” sukoba u Ukrajini.

Europska komisija iznijela je u utorak prijedlog da “Europa bude neovisna o ruskim fosilnim gorivima puno prije 2030. godine”. Europa će započeti smanjenjem potražnje EU-a za dvije trećine prije kraja godine kao odgovor na rusku vojnu aktivnost.

Jednostavno se ne možemo osloniti na dobavljača koji nam izričito prijeti. Moramo djelovati sada kako bismo ublažili utjecaj rastućih cijena energije, diverzificirali opskrbu plinom za sljedeću zimu i ubrzali tranziciju prema čistoj energiji”, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u utorak, kada je plan predstavljen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *