Čovjek kojem je transplantirano svinjsko srce preminuo jučer

Prva osoba kojoj je presađeno srce od svinje preminula je dva mjeseca nakon revolucionarne operacije, objavio je u srijedu Medicinski centar Sveučilišta Maryland. Stanje Davida Bennetta počelo se pogoršavati nekoliko dana prije, otkrili su liječnici, iako uzrok smrti još nije poznat.

57-godišnjak je operiran u siječnju nakon što je patio od terminalne srčane bolesti, a njegova obitelj je prethodno prihvatila da je postupak bila posebna šansa za spašavanje Bennettova života.

“Zahvalni smo za svaki inovativni trenutak, svaki ludi san, svaku neprospavanu noć koja je ušla u ovaj povijesni napor”, rekao je David Bennett mlađi u izjavi nakon smrti njegovog oca.

“Ova transplantacija organa je po prvi put pokazala da genetski modificirano životinjsko srce može funkcionirati kao ljudsko srce bez neposrednog odbacivanja od strane tijela”, rekli su liječnici u ustanovi u Marylandu u vrijeme operacije.

Medicinski stručnjak koji je izvršio transplantaciju opisao ju je nakon zahvata kao “izuzetno važnu” koja dovodi jedan korak bliže rješavanju krize nedostatka organa.

Dosadašnji pokušaji takvih transplantacija propali su uglavnom zato što bi tijela primatelja odbacila životinjski organ. Postupak u Marylandu bio je drugačiji, jer je svinja bila genetski modificirana kako bi se uklonili geni životinje kako bi se pokušalo dopustiti tijelu da prihvati organ.

Svinjsko srce u početku je radilo u pacijentovom tijelu, a g. Bennett je bio budan i dobre volje, čak je mogao gledati sport iz svog bolničkog kreveta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *