Istraživački brod nakon preko 100 godina pronađen na dnu mora

FOTO: Falklands Maritime Heritage Trust and National Geographic

Olupina broda Endurance anglo-irskog istraživača Ernesta Shackletona pronađena je 106 godina nakon što je potonuo istočno od Antarktika pokušavajući doći do Južnog pola. Tim morskih arheologa, tehničara i “avanturista” pod nazivom Endurance22 izvijestio je da je brod pronađen u srijedu, nakon što su proveli više od dva tjedna pretražujući područje prepuno leda koristeći podmorske dronove.

“Ušli smo u povijest otkrićem Endurancea i uspješno završili najizazovniju svjetsku potragu za jednim brodolomom”, rekao je direktor ekspedicije John Shears u izjavi koju je ekspedicija izdala u srijedu.

Drveni brod s tri jarbola od 44 metra otkriven je u neobično netaknutom stanju na dnu Weddellovog mora dok je tim pretraživao područje od 388 četvornih kilometara u blizini mjesta gdje je potonuo 1915., spustivši se 3000 metara ispod površine u nekim od najhladnijih mora na planeti. Ti su ga uvjeti vjerojatno spasili od propadanja koje utječe na olupine brodova u toplijim vodama.

Direktor ekspedicije Mensun Bound, veteran drugih misija otkrivanja brodoloma, proglasio je Endurance najboljom olupinom koju je ikada vidio. Brod stoji uspravno i u “briljantnom stanju očuvanosti”, rekao je u izjavi. Plovilo je pronađeno četiri nautičke milje južno od posljednje lokacije koju je zabilježio Shackletonov navigator.

Iako istraživač nikada nije stigao do Južnog pola 1915. godine, uspio je spasiti cijelu posadu svog potopljenog broda, koji je nakon isplovljavanja iz Engleske zaglavio u morskom ledu manje od 100 nautičkih milja od svog odredišta. Dok se Shackleton nadao da će postići prvi kopneni prijelaz Antarktika, brod je umjesto toga polako smrskan ledom tijekom sljedećih 10 mjeseci, a posada je naposljetku postavila kamp na ledu dok su promatrali kako se njihov prijevoz kući postupno uništava. Shackleton i nekolicina članova posade uspjeli su malim čamcem za spašavanje proći 800 milja do otoka South Georgia, gdje je vođa ekspedicije uspješno organizirao spašavanje preostalih članova posade.

Brodolom će biti ostavljen na mjestu prema uvjetima Antarktičkog sporazuma, koji ga svrstava u povijesni spomenik. No, posada je snimila opsežne fotografije i snimku potopljenog broda, a u planu su i dokumentarni i muzejski izlošci.

Putovanje je financiralo Falklands Maritime Heritage Trust, a koštalo je više od 10 milijuna dolara. Voditelj projekta Nico Vincent rekao je da je postavljeno nekoliko svjetskih rekorda kako bi se “osiguralo sigurno otkrivanje izdržljivosti”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *