EU je istrošila sve opcije sankcija prema Rusiji

EU je iskoristila sve moguće restriktivne mjere protiv Rusije kao odgovor na tekući rat u Ukrajini, rekao je visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell u intervjuu za Franceinfo u četvrtak.

“Naravno, uvijek se može više, ali već smo došli do granica onoga što možemo. Učinili smo sve što smo mogli”, rekao je.

Borrell je pojasnio da je mislio na goleme sankcije koje su dovele do pada ruske valute od 40 posto. “Ovo su vrlo teške sankcije koje će staviti veliki teret na rusko gospodarstvo”, objasnio je.

Prema riječima šefa vanjske politike, zabrana izvoza visokih tehnologija bila je najbolnija kaznena mjera za rusko gospodarstvo.

Što se tiče moguće zabrane ruskog plina i nafte – mjere koju su ranije poduzele Sjedinjene Američke Države, Borrell je rekao da bi to bilo puno teže za EU nego za Washington.

“Za Sjedinjene Države to nije previše teško jer one gotovo ne troše rusku naftu”, objasnio je. “Reći ‘neću raditi ono što već ne radim’ nema puno težine.

Borrell je u srijedu naveo nove sankcije koje je EU uveo Rusiji: među sankcioniranima bilo je 160 pojedinaca, uključujući “oligarhe, članove ruskog Vijeća Federacije”. Osim toga, nove sankcije usmjerene su na kriptografsku imovinu, bjeloruski bankarski sektor i izvoz pomorske navigacijske tehnologije u Rusiju.

Kremlj je osudio sankcije uvedene zbog “vojne operacije” u Ukrajini kao “gospodarski rat bez presedana” koji Zapad vodi protiv Rusije. Konkretno, Moskva je rekla da agresivni stav Zapada prema Rusiji čini situaciju u energetskom sektoru vrlo kompliciranom. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija mora učiniti sve što je u njezinom najboljem interesu kako bi pobijedila u ratu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *