Dron Tu-141 se srušio usred Zagreba, nadležne institucije se našle u nebranom grožđu

FOTO: Wikipedia

Još jednom smo saznali da Hrvatska ima beskrajni broj institucija koje svi plaćamo iz poreza, nitko ne zna čemu služe, zašto postoje, i koliko je ljudi zaposleno. Sinoćnji događaj nas je na to opet podsjetio nakon pada bespilotne sovjetske letjelice blizu Jaruna u Zagrebu koja je ostavila solidni krater iza sebe.

Samo par citata iz hrvatskih medija koji pokazuju sveopći metež i klasično prebacivanje loptice. Svi su relevantni sve znali, ali…

‘HRVATSKA kontrola zračne plovidbe (HKZP) priopćila je da bespilotna letjelica koja je jučer navečer ušla u hrvatski zračni prostor i pala u Zagrebu nije imala transponder pa je stoga HKZP nije detektirao sekundarnim radarima koji se koriste za nadzor zrakoplova.’

HKZP ga nije mogla vidjeti jer nije imala transponder. Vojne letjelice imaju transponder koje uključuju po želji, tako da nije toliko čudno što je nisu vidjeli.

“Mi smo letjelicu uočili radarima, ne znam koji je točno snimio. Mi imamo radarski sustav, on je umrežen, automatiziran i uvezen u sustav NATO-a. Pratili smo letjelicu od ulaska u Hrvatsku”, rekao je Banožić.

Imamo radar, podsjeća kao imamo Hrvatsku.

Banožić je upitan kada smo saznali za pad: “Za incident smo doznali nakon pada. Što bismo mogli napraviti u vremenu od sedam minuta, realno? Mi ćemo utvrditi od tih 7 minuta koliko je letjelica bila u naletu, a koliko u padu. Istraga koja ide u određenom pravcu ukazuje na određene zaključke. Pustimo sad to, idemo se baviti ovime što sada imamo… Sad su bitni obavještajni podaci, informacije iz Mađarske, Rumunjske…”

Sve domaće institucije se znoje, javnost očekuje odgovore, ali ipak vjerojatno najviše krivice u ovom slučaju snosi čak NATO. Letjelica veličine lovačkog aviona je prešla preko 1000 km zračnog prostora kojeg kao čuva NATO, i nitko nije ništa primijetio? U Ukrajini je u tijeku ozbiljan rat, a iz ratom pogođenog područja stiže letjelica. Čovjek bi očekivao da je sve na visokoj spremnosti.

“Vodi se rat na istočnim granicama NATO-a, a letjelica veličine lovačkog aviona i otprilike takve brzine im proleti kroz njihov zračni prostor, i to u dužini od gotovo od tisuću kilometara”, kazao je vojni pilot Ivan Selak i nastavio kako je zasad poznato da je letjelica dometa oko 1000 km prošla kroz Rumunjsku, Mađarsku i na kraju se srušila u Hrvatskoj kad je nestalo goriva.

“Ako vam se to dogodi u vremenu rata i ratnih zbivanja, onda nemate pojma što radite, nekoga treba jako dobro smijeniti”, zaključio je Ivan Selak.

Ivan Selak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *