Novi ugovori Svjetske zdravstvene organizacije vezan je uz globalni sustav digitalnih putovnica i osobnih iskaznica

Već se dugo šuška o SZO-u i novim zakonima koji se redom izglasavaju u svim državama svijeta. Razne moći odlučivanja se delegiraju sa suverenih država na potpuno neizabrane birokrate u SZO-u. Ali bez brige, samo u slučaju raznih “pandemija” ili drugih događaja “od interesa za javno zdravstvo”. Prijevod članka s Brownstone Institutea, autor je Aaron Kheriaty.

Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je najavila planove za međunarodni sporazum o pandemijama koji je vezan uz digitalnu putovnicu i sustav digitalne identifikacijske iskaznice. Sastali su se u 12. mjesecu 2021. godine na posebnoj sjednici, tek drugoj takvoj od osnutka SZO-a 1948. Skupština SZO-a usvojila je jednu odluku pod nazivom “svijet zajedno“.

Plan je sve to finalizirati do 2024. godine

SZO planira finalizirati sporazum do 2024. godine. Cilj će mu biti prenijeti upravnu ovlast koja je sada rezervirana za suverene države na SZO tijekom pandemije tako da države članice pravno obvezuju na revidirane međunarodne zdravstvene propise SZO-a .

U siječnju 2022. Sjedinjene Države podnijele su prijedlog izmjena i dopuna Međunarodnih zdravstvenih propisa iz 2005., koji obvezuju sve 194 zemlje članice UN-a, a to je glavni ravnatelj SZO-a prihvatio i proslijedio drugim državama članicama. Za razliku od amandmana na naš vlastiti (američki, op. prev.) ustav, za ove izmjene neće biti potrebna dvotrećinska glasova Senata, već prosta većina država članica.

Većina javnosti nije svjesna ovih promjena, koje će utjecati na nacionalni suverenitet država članica SZO-a.

Među promjenama SZO se više neće morati konzultirati s državom ili pokušavati dobiti provjeru od države u kojoj se navodno događa prijavljen događaj od važnosti kao npr. nova epidemija, prije poduzimanja radnji na temelju takvih izvješća (članak 9.1.).

Osim ovlasti za određivanje izvanredne situacije u javnom zdravstvu od međunarodnog značaja prema članku 12., SZO će dobiti dodatne ovlasti za određivanje izvanredne situacije u javnom zdravstvu od regionalnog značaja, kao i kategoriju koja se naziva umjereno zdravstveno upozorenje.

Više neće biti potrebno previše pitati države članice

Država u pitanju više se ne mora složiti s odlukom glavnog ravnatelja SZO-a da događaj predstavlja javnozdravstvenu izvanrednu situaciju od međunarodnog značaja. SZO će se osnovati Odbor za hitne slučajeve, s kojim će se glavni ravnatelj konzultirati umjesto države na čijem se teritoriju dogodila tzv. “izvanredna situacija” u javnom zdravstvu, kako bi se izvanredno stanje moglo proglasiti završenim.

Izmjene će također “regionalnim direktorima” unutar SZO-a, umjesto izabranim predstavnicima relevantnih država, dati zakonsku ovlast da proglase izvanredno javno zdravstvo od “regionalnog značaja”.

Velike moći se daju glavnom ravnatelju SZO-a

Također, kada događaj ne ispunjava kriterije za javnozdravstvenu izvanrednu situaciju od međunarodnog značaja, ali glavni ravnatelj SZO-a utvrdi da zahtijeva povećano motrenje situacije i potencijalni međunarodni javnozdravstveni odgovor može u bilo kojem trenutku odlučiti izdati „umjereno javnozdravstveno upozorenje” državama i konzultirati se s Odborom za hitne slučajeve SZO-a. Kriteriji za ovu kategoriju su jednostavni: “Glavni ravnatelj je utvrdio da zahtijeva povećano međunarodno motrenje situacije i potencijalni međunarodni odgovor javnog zdravstva.”

Čini se da ovim amandmanima SZO, uz potporu SAD-a odgovara na blokade koje je Kina postavila u ranim danima COVID-a. Ovo je opravdana zabrinutost, ali neto učinak predloženih amandmana je premještanje ovlasti sa suverenih država, na neizabrane birokrate u SZO-u. Svaka promjena usmjerena je prema povećanim ovlastima i centraliziranim ovlastima prenesenim na SZO i dalje od država članica.

Leslyn Lewis, zastupnica u kanadskom parlamentu i pravnica s međunarodnim iskustvom, upozorila je da će sporazum također omogućiti SZO-u da jednostrano utvrdi što predstavlja pandemiju i proglasi kada se pandemija događa. “Završili bismo s jedinstvenim pristupom za cijeli svijet”, upozorila je. Prema predloženom planu SZO-a, pandemije ne moraju biti ograničene na zarazne bolesti i mogu uključivati, na primjer, deklariranu krizu pretilosti.

Aktivno se radi na sveobuhvatnom sustavu globalnom sustavu putovnica cijepljenja, koji bi bili povezani s novim sustavom digitalnih osobnih iskaznica

Kao dio ovog plana, WHO je ugovorio T-Systems podružnicu Deutsche Telekoma sa sjedištem u Njemačkoj za razvoj globalnog sustava putovnica cijepljenja, s planovima za povezivanje svake osobe na planetu s digitalnim ID-om QR koda. “Potvrde o cijepljenju koje su otporne na manipulacije i digitalno provjerljive grade povjerenje. SZO stoga podržava države članice u izgradnji nacionalnih i regionalnih mreža povjerenja i tehnologije verifikacije”, objasnio je Garret Mehl, voditelj Odjela za digitalno zdravlje i inovacije SZO-a. “Usluga pristupnika WHO-a također služi kao most između regionalnih sustava. Također se može koristiti kao dio budućih kampanja cijepljenja i evidencije kod kuće.”

Ovaj će sustav biti univerzalan, obvezan, transnacionalan i njime će upravljati neizabrani birokrati u zarobljenoj nevladinoj organizaciji koja je već upropastila odgovor na pandemiju covida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *