Veliki prosvjedi u Šri Lanki: Rulja upala u predsjedničku palaču, država pred kolapsom

Tisuće prosvjednika okupile su se u kući predsjednika Šri Lanke u Colombu i viđeni su u bazenu dok je anarhija progutala bankrotirani južnoazijski otok, a predsjednik je rekao da će odstupiti.

Nadrealni prizori snimljeni mobitelom prikazuju građane kako gledaju televiziju, jedu i lutaju hodnicima palače dok se predsjedništvo Gotabaye Rajapakse ljuljalo o niti. U međuvremenu je državni vrh pobjegao brodom iz zemlje. Milijuni nisu mogli kupiti hranu, lijekove i gorivo mjesecima usred razorne financijske krize koja je sukobila parlament i predsjedništvo i ponovno otvorila stare rane između većinskih budista i manjinskih Tamila.

“Došao sam danas poslati predsjednika kući”, rekao je prosvjednik Wasantha Kiruwaththuduwa za The New York Times. “Predsjednik mora dati ostavku. Ako želi mir, mora odstupiti.”

Rajapaksa, čija je obitelj vladala nacijom od 22 milijuna stanovnika posljednja dva desetljeća, rekao je u subotu da će odstupiti 13. srpnja. Njegov je brat već podnio ostavku na mjesto premijera u petom mjesecu nakon nasilnih prosvjeda, a još tri člana obitelji koji su bili članovi vlade koji su u četvrtom mjesecu dali masovne ostavke. Gnjev javnosti usmjeren je na obitelj zbog tvrdnji o lošem upravljanju i korupciji.

Premijer Ranil Wickremesinghe, koji je preuzeo dužnost u svibnju, također je pozvan da ode, čak i dok pokušava spasiti gospodarstvo zemlje pregovorima s Međunarodnim monetarnim fondom. U travnju je država objavila da će obustaviti otplatu inozemnih zajmova, koji iznose 51 milijardu dolara.

“Sada sudjelujemo u pregovorima kao bankrotirana zemlja”, rekao je zastupnicima ranije ovog tjedna. “Stoga se moramo suočiti s težom i kompliciranijom situacijom od prethodnih pregovora.”

Ekonomska kriza otvorila je stare rane u zemlji koja se nalazi na južnom dijelu indijskog kontinenta na Indijskom oceanu. Iako je gotovo 30-godišnji građanski rat između većinske budističke Sinhaleške vlade i Tamilskih tigrova, pobunjeničke skupine koja se borila u ime manjinskih Tamila, završio prije više od deset godina, sukob se ponovo rasplamsao.

Rajapaksa je pobijedio na izborima 2019. s valom popularne podrške i obećanjem da će prekinuti Colombov pomirljivi pristup manjinskim skupinama, uključujući muslimane i Tamile.

“Nije tajna da su većina koja je tada glasala za mene bili Sinhalezi,” rekao je Rajapaksa parlamentu 2020. “Okupili su se jer su imali opravdane strahove da će sinhalska rasa, naša religija, nacionalni resursi i nasljeđe biti ugroženi pred raznim domaćim i stranim silama i ideologijama koje podržavaju separatizam, ekstremizam i terorizam.”

Uz financijsku krizu koja potkopava njegovu popularnost među njegovom bazom i parlamentom koji zahtijeva njegovo svrgavanje, čini se da su Rajapaksini predsjednički dani odbrojani, kažu politički komentatori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *