Što smo mi to jadni skrivili, pitaju se novinari

Pitaju se novinari što su to jadni skrivili. Po ovom članku u Hrvatskoj 86.1% ljudi nema povjerenja u medije. Autor se pokvareno pita, koji su to naši grijesi.

Da se razumijemo, uvijek su mediji težili senzacionalizmu, često nabijanje psihoze i nervoze je bila normalna stvar, od groznih toplotnih udara (što se nekoć zvalo ljeto), do pokušaja zastrašivanja populacije raznim stvarima poput smrtonosnih komaraca, ptičijih i inih gripa i mnogo toga, što god mogu. To smo svi na nekom nivou znali, ali opet je vjerojatno nekakvo bazično povjerenje postojalo da neće baš previše pretjerivati.

Sve se mijenja, barem meni, od početka ove famozne krize 2020. Novinarstvo je potpuno prešlo u modus papagaja vlade, pokvareno su promicali redikulozne štetočine od “znanstvenika” koji nemaju uopće veze s virusima i epidemiologijom. Lupetali su o mrtvima, o djeci koja će puniti intenzivne odjele, potpuno neosnovane stvari, a novinari su ih bodrili da lupetaju, što gore prognoze novinari sretniji. Stvorila se jedna krajnje nezdrava simbioza novinarstva i “struke”.

Što je trebalo da završiš na naslovnici ili na TV-u? Moraš biti bilo kakav znanstvenik i moraš najavljivati kraj svijeta i utjerivati strah u kosti, ne trebaš se bojati nezgodnih i logičnih pitanja, novinari ih nisu pitali ništa. Tu jednostavnu recepturu su skužili i bogato koristili za svojih 5 minuta slave. Uz sveopće stvaranje panike u populaciji, ali to ni gospodu znanstvenike, a ni novinare nije previše brinulo.
Novinari, uz svo dobro koje ponekad ipak rade, tipa razotkrivanje raznih afera su napravili štete neslućenih razmjera zadnje dvije godine. Doveli su nas sve do izluđivanja s ponavljanjem brojki i vrlo neprekrivenim zastrašivanjem. Ljutili su se što Hrvatska nema toliko stroge mjere nakon prvog vala besmislenih lockdownova i tražili su vrlo otvoreno najžešće moguće mjere, kad se već sve dosta detaljno znalo o virusu i kome i kako najviše prijeti.

Nisu zazivali koncentrirane i razumne korake u zaštiti najranjivijih, nego su perverzno htjeli da smo svi zaključani u domovima i da čitamo njihovo smeće od portala i da još više klikova dobivaju. Demonizirali su svakog tko bi se usudio uopće probati iznijeti drugo mišljenje o bocki, o “mjerama” ili bilo što što je odskakalo od narativa vlade i struke. Igrali su vrlo prljavu igru, jedno pijano orgijanje kad su vidjeli da imaju golemi utjecaj na Vladu, da stanovništvo realno reagira na njihova zastrašivanja.

Zlatni dani za novinarstvo, ali sva pijana orgijanja dožive svoj kraj i mamurluk kreće. Rezultat nakon što je većina čitatelja skužili o čemu se radi je taj da im je i ono malo povjerenja u njih propalo na najniže grane ikad. Pitaju se, što smo to jadni skrivili. Skrivili ste puno toga, imate jako jako puno grijeha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *