Iran i Saudijska Arabija su normalizirali odnose na povijesnom sastanku u Kini

FOTO: CNN Najviši kineski diplomat Wang Yi (u sredini), Ali Shamkhani, tajnik iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost (desno), i državni ministar i savjetnik za nacionalnu sigurnost Saudijske Arabije Musaad bin Mohammed Al Aiban (desno) poziraju za fotografije tijekom sastanka u Pekingu u kini u petak

Teheran i Riyadh su se založili za otvaranje ambasada nakon skoro 10 godina stanke u službenim odnosima te dvije zemlje.

Iranski i saudijski vladini mediji su objavili da su postigli dogovor pod pokroviteljstvom Kine u Pekingu.

Nakon par dana intenzivnih pregovora između iranskih i saudijskih vođa postigao se dogovor u petak s ciljem za normalizacijom odnosa između dvije zemlje“, napisao je iranski državni medij IRNA.

S dogovorom je predviđeno ponovno uspostavljanje službenih odnosa, te otvaranje ambasada unutar dva mjeseca. Također uključuje obvezu Irana, Saudijske Arabije i Kine da će “uložiti napore u jačanje međunarodnog mira i sigurnosti.”

Obje zemlje će međusobno poštovati suverenost, te će provoditi sporazume potpisane davne 1998. i 2001. Razgovori su bili u prošli tjedan u Pekingu i sporazumi su svečano potpisani u petak, 10. 3. 2023.

Kineski viši dužnosnik Wang Yi se veseli potpisivanju i kaže da je to pobjeda za dijalog, za mir u svijetu koji je toliko turbulentan u zadnje vrijeme.

Teheran i Riyadh su prekinuli veze nakon što je Saudijska Arabija pogubila prominentnog šiitskog svećenika što je uzrokovalo upadom prosvjednika u saudijsko veleposlanstvo u Iranu te se od tad prekida veza te dvije zemlje.

FOTO: Sky News

Dvije zemlje su bile uključene u više posredničkih ratova na Bliskom istoku. Pri kraju 2019. Saudijska Arabija je pokušala poboljšati odnose s Iranom. Irak je pokušao biti posrednik između Irana i Saudijske Arabije te je dogovoren susret. 3. 1. 2020. Iranski general Qussam Soleimani je stigao na aerodrom s diplomatskom porukom za Saudijsku Arabiju kad je ubijen pod naredbom predsjednik SAD-a Donalda Trumpa, te su svi razgovori pauzirani do 2021. godine.

Američki vanjskopolitički analitičari u think tankovima su protiv mira koji oni nisu ispregovarali nego Kina. Izvršni direktor Zaklade za obranu demokracija Mark Dubowitz nazvao je dogovor “lose – lose – lose što se tiče američkih interesa”. Mohammed Khalid Alyahya, viši suradnik na Institutu Hudson i suradnik na Belfer Centru, rekao je za New York Times da je to odraz rastućeg strateškog utjecaja Kine u regiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *