Milijarderima vrijednost porasla za 27% tijekom pandemije

Članak preveden s BBC-a, originalni datum objave je 7. listopada 2020.

Milijarderima su bogatstva dosegla rekordne vrijednosti tijekom pandemije, a najviše zarađuju najviši rukovoditelji iz tehnologije i industrije.

Prema izvješću švicarske banke UBS, vrijednost najbogatijih ljudi na svijetu poraslo je 27,5% na 10,2 bilijuna dolara (7,9 bilijuna funti) od travnja do srpnja ove godine.

To je bilo više od prethodnog vrha od 8,9 bilijuna dolara na kraju 2017. i uglavnom zbog rasta globalnih cijena dionica.

Iz UBS su rekli da su milijarderi prošli “izuzetno dobro” u krizi Covida.

Također se navodi da je broj milijardera dostigao novi maksimum, 2189 milijardera, u odnosu na 2158 u 2017.

Izvješće Svjetske banke u srijedu je pokazalo da će ekstremno siromaštvo ove godine porasti po prvi put u više od dva desetljeća zbog pandemije.

Rastuća potražnja

Među milijarderima, najveći dobitnici ove godine bili su industrijalci, čije je bogatstvo poraslo za čudesnih 44% posto u tri mjeseca do srpnja.

“Industrije su imale neproporcionalne koristi jer su tržišta postigla značajan gospodarski oporavak nakon karantene diljem svijeta”, rekao je UBS.

Tehnološkim milijarderima je također bila dobra pandemija, njihovo bogatstvo je skočilo za 41%. Iz UBS su rekli da je to “zbog potražnje za njihovom robom i uslugama izazvane koronom” i socijalnog distanciranja koji ubrzavaju “digitalne tvrtke i sažimaju nekoliko godina razvoja u nekoliko mjeseci”.

Milijarderi u zdravstvu također su imali koristi jer je kriza stavila proizvođače lijekova i tvrtke za medicinske uređaje u središte pozornosti.

Porast bogatstva odražava općenito snažan učinak globalnih tržišta dionica od kraja ožujka, unatoč tome što većina zemalja i dalje trpi oštru recesiju.

Multimiljarderima Jeff Bezosu (Amazon) i osnivaču Tesle Elon Musku je porasla bogatstvo na nove vrhunce ovog ljeta.

Globalna promjena

U posljednjih 11 godina kineskim milijarderima su svoje bogatstvo povećali za najveći postotak, popevši se za 1146% između 2009. i 2020., prema UBS-u.

Neki su se lijepo obogatili

Za usporedbu, u istom razdoblju bogatstvo britanskih milijardera poraslo je za samo 168%.

No, najveća akumulacija bogatstva ostaje u SAD-u gdje američki milijarderi imaju 3,5 bilijuna dolara, u usporedbi s kineskim 1,7 bilijuna dolara.

Bogati u Velikoj Britaniji imaju samo 205 milijardi dolara, u usporedbi s njemačkim 595 milijardi dolara i francuskim s 443 milijarde dolara.

Donacije

Rekli su iz UBS-a da su mnogi milijarderi donirali dio svog bogatstva za pomoć u borbi protiv Covid-19.

“Naše istraživanje je identificiralo 209 milijardera koji su javno se obvezali dati ukupno 7,2 milijarde dolara od ožujka do lipnja 2020.”, stoji u izvješću.

“Reagirali su brzo, na način koji je sličan pomoći u katastrofama, dajući neograničena bespovratna sredstva koja omogućuju primateljima da odluče kako najbolje koristiti sredstva.”

No, pokazalo se da su britanski milijarderi donirali manje od onih iz drugih zemalja.

U SAD-u je 98 milijardera doniralo 4,5 milijardi dolara, u Kini 12 milijardera dalo je 679 milijuna dolara, a u Australiji samo dva milijardera donirala su 324 milijuna dolara. U Velikoj Britaniji devet milijardera doniralo je samo 298 milijuna dolara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *