Obvezno cijepljenje za zdravstvene radnike blokirao sudac u saveznoj državi Missouri, to je 10. savezna država u SAD-u koja je to napravila

SAD, za razliku od Europe kako imamo priliku svjedočiti, a da ne spominjemo Hrvatsku ima puno jači i zbilja neovisni sudski sustav. Oni su isto u sveopćoj panici prošle godine koju su njihovi mediji i “struka” vrlo detaljno posijali postavili razne glupe zabrane i mjere. U zadnje vrijeme Bidenova administracija pokušava progurati njihovu verziju famozne potvrde. Na sudovima redom padaju ovi monstruozni nasrtaji na slobodu i jednu za drugom pravnu pobjedu redaju. Ima još puno posla u puno saveznih država, ovo je samo privremena zabrana provođenja, ali svakako budi nadu.

Prijevod članka DailyWire-a, napisao Dillon Burroughs, za Šibenski glas preveo Vladimir Nikšić.

Savezni sudac Missourija presudio je u ponedjeljak protiv mandata predsjednika Joea Bidena za cjepivo protiv COVID-19 za zdravstvene radnike, čime je postala 10. savezna država koja je blokirala taj zahtjev.

Američki okružni sudac Matthew Schelp donio je preliminarnu zabranu koja je spriječila Bidenovu administraciju u provedbi mandata dok glavni državni odvjetnici 10 država vode svoj slučaj.

“Kongres nije jasno ovlastio CMS [Centre za Medicare i Medicaid usluge] da donese ovaj politički i ekonomski golem mandat koji mijenja američki federalizam i pomiče granice”, napisao je Schelp u presudi.

Očekivalo se da će zdravstveni radnici biti potpuno cijepljeni do 4. siječnja 2022., ako žele ostati zaposleni.

“Sud je danas rekao da Bidenova administracija nema ovlasti, nema zakonske ovlasti da to rade – nikakve”, rekao je glavni državni odvjetnik Missourija Eric Schmitt na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

“Ako razgovarate s ljudima u području zdravstva, koji su prije godinu dana bili počašćeni kao heroji i prijeti im se da će biti najureni, oni pozdravljaju ovu vijest”, dodao je Schmitt.

Schmitt je na Twitteru dodao da je Missouri “prva država koja je podnijela tužbu protiv ovog mandata”.

“Ovo je bilo nečuveno prekoračenje”, također je napisao Schmitt na Twitteru. “Uzvraćamo i pobjeđujemo. Biti će toga još”, dodao je.

Presuda Missourija pridružila se još devet država, uključujući Aljasku, Arkansas, Iowu, Kansas, Nebrasku, New Hampshire, Sjevernu Dakotu, Južnu Dakotu i Wyoming.

Republikanski senator iz Missourija Josh Hawley objavio je u ponedjeljak svoju podršku toj mjeri.

Associated Press izvijestio je da mandat uključuje više od 17 milijuna zdravstvenih radnika diljem zemlje u oko 76.000 zdravstvenih ustanova, kao i pružatelje zdravstvene njege kod kuće financirane kroz vladine zdravstvene programe.

Privremena pobjeda omogućit će zdravstvenim radnicima u Missouriju i devet drugih država da i dalje ostanu zaposleni bez cijepljenja protiv COVID-19 dok slučaj traje.

Slučaj pomno prati presudu saveznog suca na Floridi koji je presudio protiv privremene obustave za zdravstvene radnike koji moraju biti potpuno cijepljeni protiv COVID-19.

Američki okružni sudac M. Casey Rogers odbio je tužbu, tvrdeći da izjave pod zakletvom „izražavaju [ured] mišljenja čelnika agencija koji ‘procjenjuju’ da bi ‘mogli’ izgubiti određeni postotak ili broj zaposlenika, ili nagađaju o posljedicama koje pat će ‘ako dođe do širokih ostavki’”, napisao je Rodgers u presudi.

Republikanski guverner Floride Ron DeSantis snažno se usprotivio toj mjeri u priopćenju za javnost prije donošenja presude.

“Rekao sam Floriđanima da ćemo zaštititi njihova radna mjesta i danas smo to proglasili zakonom. Nitko ne bi smio izgubiti posao zbog oštrih mandata COVID-a, a mi smo imali odgovornost zaštititi egzistenciju ljudi na Floridi. Zahvalan sam državnoj tužiteljici Ashley Moody što se borila protiv neustavnih mandata i što mi se pridružio u zalaganju za slobodu”, rekao je DeSantis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *