Poslušnost na svaku novu glupost koje se sjete nam neće pomoći

Ovakve podjele kakve su nam nametnute nemaju nikakvog smisla i samo služe da populaciju međusobno posvađaju i razdjele u dva kampa na osnovi proizvoljnog i doslovno u zadnjih par mjeseci izmišljenog kriterija.

Ići na Baldekin u dvoranu i tim činom dobiti valjanu potvrdu nakon 22 dana je sasvim legitimna opcija i to bi trebao napraviti svatko tko želi, smatra da mu treba. Bez prisile. To su sve vrlo razumne stvari i nitko ne bi smio nikog suditi ni slučajno za to, govoriti da je glup ili išta slično. Nedopustivo je nekog osuđivati na račun toga! Njihovo tijelo, njihov eventualni rizik za preuzeti. Uostalom, to i “druga strana” zahtjeva. Pod navodnicima sam to napisao jer nema nikakve druge strane, svi smo mi prijatelji, poznanici i sugrađani i jedan narod!

Svi koji imaju žig i nemaju žig su u istoj pašti. Društveni ugovor prije svega par mjeseci je bio, OK, odradim žig i onda će me država i birokracija ostaviti na miru. E, tu dolazimo do problema, potvrda će prestati vrijediti nakon godinu dana, a što onda? Buster prvi, buster drugi? Koliko puta se potpuno zdravi dvadesetogodišnjak mora podvrgnuti nečem što ipak nosi neki rizik za njega, a ima gotovo 0 opasnosti od tog od čega se kao štiti?

Ako potvrde zažive na većoj skali, nemojte misliti da se neće širiti na druge stvari. Država i birokracija (zapravo ista stvar) obožava da ti moraš biti u nekom registru da bi ušao na neki događaj, da sudjeluješ u javnom životu na javnoj površini. Vjerojatno su za tim svi ti birokrati čeznuli desetljećima, ali nikako nisu imali priliku uvesti, pa im je sad ova panika i cirkus napokon sjelo kao kec na desetku!

Samo će izmišljati razloge i proširivati obveze, a pogotovo će biti zgodno za gasiti disidente tako što će ih efektivno izbaciti iz društva preko takve nekakve potvrde. Opa, nemaš za hepatitis, gripu, ovakve onakve bakterije “zaštitu”, a i prije 11 godina si bio u bolnici zbog nečeg. Pogotovo ako si politički nepodoban onda lijepo nećeš moći produžiti vozačku, ući na koncert, na poštu, u knjižnicu, nećeš moći sudjelovati u društvu. Naravno, ljudima s vezama i povezani s politikom će nekako magično sve to biti lakše.

Zapamtite, ne možemo se iz ovog izvući tako da poslušno sve prihvaćamo, time se samo jača nasilnikov stisak oko vrata. Vrlo neugodna vremena koji neugodno podsjećaju na ne taku daleku prošlost, samo ipak jedna “lite” verzija. Zasad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *