Kava s Lenon i vitez Lancelot, od milja Lancet

PIŠE: Branka Baljak

Zove se Magdalena, a kako je puno volimo od milja je zovemo Magda, Manda, Alen(m)ka ili, meni osobno najdraže, Lena.

Pozamašna je biografija te fascinantne žene, ne mogu van je dovoljno nafaliti. Moran se samo malo, onako iz duše, požaliti da me u zadnje vrijeme sve više gleda „priko oka“ i ponavlja ka neku mantru da moran poslušati struku. A kad to kaže moja Lena, pozivu se ne odupireš.

Dolazi polako noć, spreman se za u krpe, ali san ne dolazi na oči. Jedino mi i dalje onako grozomorno odjekuju u glavi one Lenine upozoravajuće i autoritativne riči: „Slušaj struku!“.

Napokon san nekako uspila zaspati. Utonen u san i dolazi mi neki vitez. Nako, na prvu pari Lancelot, ali ne, ovi mi kaže da se zove Lancet. I znate šta, poruči mi isto šta i moja Lena: „Slušaj struku, slušaj…..slušaj!“. Dižen se i onako izbezumljeno krećen u tu misiju kad je već toliko važna.

Upišen ime svog viteza iz sna, dotičnog „Lanceta“. I utipkan ono nešto šta mi je Lena trabunjala o nekom „barkodu“. Nije to onaj ka iz dućana sa zemljon porijekla, proizvođačen, uvoznikon i sl. Nemojte to mišati ni slučajno, ka šta san ja u početku. Iden viditi šta moj novi vitez ima reći o tome. Kad ono, Lancet da je barkod neetičan, da diskriminira i da ne služi ničemu jer svi, baš svi mogu prinositi neki krunski virus, a da to ne moraju ni znat.

„Aha!“, kažen nekako pobjedonosno u sebi. Sad ono „Slušaj struku!“ itekako ima smisla. Zoven Lenu da joj ispričan i rečen da san napokon skužila. Izustin uzbuđeno da mi je Lancet, prvi glas struke, otvorija oči i ukaza da je oni „barkod“ nešto ka trojanski konj. Staviš krpetinu na lice, oboružaš se barkodon i ti si lipo zdrav, a ako nosiš kakvu „bagudinu“ u sebi, nema veze, bitno da imaš deklaraciju da si zdrav.

Lena je pobisnila na sav itac. Kaže da šta san je krivo ubrala i da odsad iman slušati samo nju. Uspuše se i poklopi mi slušalicu.

Meni zbunjoza. Ipak, pozamašna je biografija te fascinantne žene, ne mogu van je dovoljno nafaliti. Zato se udaran po čelu i kažen: „Ajme! Pa ona mi je ustvari tila reći da dogmu slušan, dogmu! Koja struka, koji Lancet, to uopće više nije u điru.“ A kad su đirevi i trendovi u pitanju, pogotovo oni dvotjedni, moja Lena o tome ama baš sve zna!

Eto to san tila s vama podiliti,
Vaša Branka Baljak

P.S. Dobro, dobro, znan da ima i vas šta baš oćete znat šta je reka Lancet i njemu slični pa eto i vama za srce i dušu tek jedan par od brojnih glazbenih brojeva:

1. „Dokazi iz prethodnih istraživanja sa sezonskim koronavirusima i studija SARS-CoV-2 cjepiva sugeriraju da bi prethodna infekcija ili cijepljenje mogli zaštititi pojedinca od teške bolesti, ali bi isti ipak mogao i dalje prenositi virus u sličnom obujmu kao prethodno neinficirani i necijepljeni, dakle potencijal za prijenos bolesti je nepromijenjen.“ Izvor: Brown, R. C., Kelly, D., Wilkinson, D., Savulescu, J. (2021). The scientific and ethical feasibility of immunity passports. The Lancet Infectious Diseases, 21(3), e58-e63. https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(20)30766-0/fulltext

2. „Pokušaj spašavanja gospodarstva znanstveno nedokazanom putovnicom problematičan je iz mnogo razloga, uključujući lažni osjećaj zdravstvene sigurnosti. No, sve i da se učinkovitost putovnice može znanstveno potvrditi i distribuirati putem sustava koji bi bio globalno priznat, postoji potencijal za nastanak kastinskog sustava; podjele na one koji imaju ili nemaju „zlatnu putovnicu“. Oni koji posjeduju takvu putovnicu mogli bi koristiti prava na rad i kretanje na način koji je zapravo sličan pravima koja proizlaze iz uobičajenih viza i putovnica (što je imitacija slobode prava na kretanje i rad te se ne radi o slobodi, već o iluziji slobode, op.a). Međutim, u društvu bi se mogla generirati skupina ljudi za koje bi posao i putovanja bili ograničeni, a takva situacija je zdravstveni rizik jer bi mogla prisiliti ljude da se namjerno izlože virusu kako bi „zaradili“ putovnicu koja bi im mogla pružiti vrijedne privilegije“ (budući da su osnovna ljudska prava pretvorena u privilegije, op.a). Izvor: Bramstedt, K. A. (2020). Antibodies as currency: COVID-19’s golden passport. Journal of Bioethical Inquiry17(4), 687-689. https://link.springer.com/article/10.1007/s11673-020-09996-5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *