Konflikt interesa? Predsjednik Reutersa je investitor i član uprave Pfizera

Ovakvih stvari će u budućnosti sve više se razotkrivati, bit će tu suđenja, tužbi i zatvorskih kazni. Detaljna mreža povezanih interesa medija i farmaceutskih divova više nije nikakva tajna, kao ni medijsko veličavanje određenih firmi. Članak je preveden s The National Pulse, za Šibenski glas preveo Vladimir Nikšić.

Predsjednik i bivši glavni izvršni direktor (CEO) novinske agencije Reuters – James C. Smith – glavni je investitor i član uprave farmaceutskog diva Pfizer. U odbor je izabran 2014., a pridružio se i Pfizerovim odborima za korporativno upravljanje i znanost i tehnologiju. Ova vijest izaziva ozbiljnu zabrinutost zbog sukoba interesa jer korporativni mediji poput Reutersa nastavljaju promovirati Pfizerove proizvode, brane farmaceutske tvrtke od kritika i prešućuju skeptike.

Smith je trenutno predsjednik zaklade Thomson Reuters, dobrotvorne organizacije sa sjedištem u Londonu, poznate po pružanju vijesti i informacija milijardama čitatelja. Bio je i predsjednik, glavni izvršni direktor, te u upravnom odboru Reutersa od 2012. do umirovljenja 2020. godine.

S organizacijom je radio od 1987. godine, kada su bili poznati kao Thomson Newspaper group. Također je bio izvršni direktor profesionalnog odjela, nadzirući pravne, porezne i računovodstvo, te intelektualno vlasništvo i znanstvene poslove. Kasnije je nastavio voditi operacije u Sjevernoj Americi za novinsku organizaciju.

Ian Read, predsjednik i izvršni direktor Pfizera u službenoj izjavi tada rekao je: “Drago nam je što se Jim Smith pridružio Pfizerovom upravnom odboru. On donosi iskustvo vodstva i operativno i međunarodno poslovno iskustvo u Pfizerov odbor i bit će odličan za tvrtku. Dodavanje Jima u naš odbor pomaže osigurati da će Pfizer i dalje imati koristi od širine i raznolikosti iskustva.”

Samo u prošloj godini Reuters je objavio više od 22.000 članaka u kojima se spominje Pfizer. Tvrtka je objavila samo 8.191 članak koji se odnosi na Modernu, a 18.000 na Johnson & Johnson. Mnogi od članaka o Johnson & Johnsonu bili su negativni, za razliku od njihovih Pfizerovih izvješća.

Smith je također povezan sa Svjetskim ekonomskim forumom (WEF), gdje je član odbora inicijative Partnering Against Corruption. Također je član WEF-ovog Međunarodnog poslovnog savjetodavnog odbora British American Businessa i Atlantskog vijeća.

Prema Wall Street Journalu, Smith također ima poziciju predsjednika i izvršnog direktora Refinitiv Transaction Services, Ltd, koji se pohvalio 6,25 milijardi dolara prihoda s više od 40.000 kupaca i 400.000 krajnjih korisnika u 190 zemalja. Refinitiv je bio član Thomson Reuters grupe do 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *