Faucijeva agencija godinama je financirala kinesko istraživanje koronavirusa šišmiša: izvješće Judicial Watcha

Prijevod članka Justthenews.com, piše Madeleine Hubbard, za Šibenski glas preveo Vladimir Nikšić.

Mjesecima prije nego što je proglašena globalna pandemija, jedan američki zdravstveni dužnosnik je priznao da Institut za virusologiju u Wuhanu radi na istraživanju koronavirusa i otkrio da se virus “može vezati za ljudske stanice”, prema zapisima do kojih je došao Judicial Watch.

Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti (NIAID) dr. Anthonyja Faucija godinama je financirao istraživanje “pojačanja funkcije” u Kini s ciljem genetske manipulacije koronavirusa nađeni kod šišmiša, prema dokumentima koje je u utorak objavio Judicial Watch.

Ta konzervativna watchdog grupa zatražila je informacije vezane za NIAID, na temelju Zakona o slobodi informacija (FOIA), kako bi dobili evidenciju o donacijama Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) Institutu za virusologiju u Wuhanu, odakle se teoretizira da potječe COVID-19.

Dužnosnik NIAID-a David Morens poslao je email Faucijevom šefu osoblja u siječnju 2020., objašnjavajući da je američka agencija financirala “rad na koronavirusu u Kini posljednjih 5 godina” kroz stipendiju pod nazivom “Razumijevanje rizika od pojave koronavirusa kod šišmiša”. E-mail je proslijeđen dr. Fauciju i drugima.

Istraživanje, u suradnji s Institutom Wuhan, imalo je “specifičan fokus na identifikaciji skupina ljudi koji su jako izloženi šišmišima u Kini i utvrđivanju jesu li bolesni” od koronavirusa, kaže Morens.

Mjesecima prije nego što je proglašena globalna pandemija, dužnosnik NIAID-a je u e-poruci potvrdio da kineski institut radi na istraživanju koronavirusa i da je već otkrio da se virus “može vezati za ljudske stanice”.

Virolozi su također otkrili još jednu bolest, “Virus akutnog dijarejnog sindroma svinja”, koja je u Kini ubila više od 25.000 svinja.

Morens navodi da SARS-CoV vjerojatno potječe od šišmiša. COVID-19, također poznat kao SARS-CoV-2, manje je smrtonosan, ali više prenosiv oblik SARS-CoV, koji je izazvao izbijanje SARS-a 2003. godine.

Vlada SAD-a dodijelila je milijune dolara za ovo istraživanje koronavirusa u Kini s EcoHealth Allianceom do 2024. To je potkrijepljeno dokumentima do kojih je došao Judicial Watch.

“Ovi zapisi su dokaz da je Faucijeva agencija nepošteno koristila američke porezne dolare za financiranje istraživanja o koronavirusu ‘dobitka funkcije'”, rekao je Tom Fitton, predsjednik Judicial Watcha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *