James Webb teleskop je prošao nakritičniji trenutak u svom putu prema odredištu

James Webb teleskop je na putu prema svom odredištu, L2 (Lagrange) stabilna točka. L2 se nalazi na oko 1.5 milijuna kilometara od Zemlje. 25. prosinca je satelit uspješno lansiran i dok putuje prema finalnoj točki otvara svoje komponente i teleskop poprima finalni oblik.

Voditelji projekta su javili da je najpipkaviji dio rasklapanja uspješno završen, toplinski štit veličine teniskog terena je otvoren koji će držati osjetljivi senzor sprijeda na oko -243°C da bi mogao funkcionirati kako treba i da ne ometa očitavanje vrlo slabih toplinskih signala iz dubokog svemira.

Za nekih 20-ak dana bi trebao stići do L2, tada kreću dodatne kalibracije i testiranja svega, a prve veličanstvene slike ćemo vidjeti kroz 3-4 mjeseca, kad bude sve gotovo. Teleskop je predviđen da ima goriva za 10 godina operacije i trenutno ne postoji način da se dopuni gorivo, ali možda kroz neko vrijeme smisle način kako ga natankati da i dulje može biti u operaciji.

Ovo je jedan od najuzbudljivijih znanstvenih trenutaka u povijesti čitave astrofizike, ovaj teleskop će nam dati uvid u neke od najudaljenijih i najstarijih prizora nakon velikog praska i povećati će naše razumijevanje razvoja svemira od svog nastanka do danas. Ništa manje važno, promatrat će objekte i planete u našem sunčevom sustavu, obližnje planete u drugim sunčevim sustavima u našoj galaksiji i još mnogo toga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *