Tomas Pueyo, izumitelj “čekića i plesa” sad traži potpuno otvaranje i ukidanje mjera

Tko ne bi vjerovao ovom licu?

Kad se korona cirkus tek pokretao, dok još zapadnjačke vlade i struke nisu potpuno pokretenile pojavio se na medium.com članak nekakvog lika koji sve lijepo obrazložava.

Ja sam u tim danima bio potpuno pod masovnom psihozom, još uvijek se sjećam tog osjećaja konfuzije i straha i nekih nepoznatih emocija, to je bilo nešto potpuno nadrealno i neopisivo snažno. Tad je bio famozni sentiment “ne znamo što je”, i nismo mogli znati koliko je opasno ili nije.

Ovaj članak je tako dobro izgledao, tako istinito i dijelio sam mnogima ovog španjolskog marketingaša. Jedan moj prijatelj koji ni na trenutak nije popušio tu sveopću psihozu od samog početka me samo pitao “a dobro, kako ti znaš da je išta od ovog istina i da ima veze s mozgom?” To je bilo jako dobro pitanje na koje nisam imao odgovor, pa sam mu frfljao nešto o krivuljama, ali nisam još bio spreman prihvatiti da Pueyo možda nema pojma o čemu priča.

Nisam bio jedini koji je bjesomučno dijelio ovaj članak. Premisa je bila jednostavna, do unedogled ćemo plesati s tim virusom, pod punom pretpostavkom da mjere efektivno štite protiv prenošenja zaraze. Malo prikliještimo mjerama virus, što je valjda čekić dio, a onda se malo popuste mjere (ples?), pa kad naraste opet čekićamo i tako valjda zauvijek. To se vladama strašno svidjelo i mnogi su ga citirali, jednom je čak jedan od naših Stožeraša blebnuo o čekiću i plesu, te je za Pueya rekao da je ugledni španjolski epidemiolog. Nevjerojatne stvari, sad kad se gleda s malo povijesnog odmaka!

Sada znamo za sigurno da su mjere prilično neefikasne za širenje bolesti, ali eto, tada se nije znalo. Pueya je pola planete prenijelo, članak je postao viralan (hi hi hi) i sasvim sigurno je pomogao u skoro potpunom zatvaranju većine zapadne civilizacije. Osim Švedske.

Prošli smo razne faze ludila, od tog početnog koji se više ne može ni prepričati, pa do “cjepiva će spasit stvar” (nisu, ludilo je samo promijenilo ćud), pa do evo da se cijepi 50%, pa 60%, pa 70%, nekakve besmislene projekcije i iz stručnih anusa izvađene procjene kad će biti “OK”, pa smo onda završili na beskrajnim booster dozama, evo samo 3. doza pa je dovoljno, pa onda da će ipak trebati četvrta i tako dalje. Nikad neće biti OK, jer vladama paše izvanredno stanje i nevjerojatne moći koje su akumulirali.

Izvanredna lekcija za buduće Pueyoe i šarlatane raznih vrsta

Prvi put sam pao na foru nekakvog španjolskog lika koji je znao napraviti par grafića, sad znam, bit ću pametniji i svjestan dvije najbitnije stvari:

  • Mediji su ekspresno prešli na stranu državne moći i držali ljestve pokvarenim vladama da provode teror. Potpuno su zaboravili na kritička pitanja, nevjerojatno do koje mjere su podržali državu ma koliko mjere i represije bile besmislene. Drukali su i šikanirali građane koji kupuju čips na legalno otvorenim benzinskim pumpama, ispitivali ministra Božinovića zašto dopuštaju mirni prosvjed, na što im prvi pendrek države citira Ustav. Popis gadarija je beskonačan. Jedino su se bunili kad se nešto nije dovoljno čvrsto provodilo. Crveni karton, nikad im to ne smijemo zaboraviti!
  • Ne vjerovati na prvu nekom tko se naziva znanstvenikom i koji tvrdi da ga vodi znanost. Znanost je način za doći do objektivne istine koji je osmišljen da zaobilazi ljudske mane i predviđeno je da se uvijek propitiva sve, skepsa je urođena u proces. Znanstvenici su htjeli da se dogmatski prihvaća njihove teze, bez ikakvog propitivanja i odmah vrištanja da ti “ne vjeruješ u znanost” ako samo zucneš protiv gospode, ili ne daj bože postaviš logično pitanje. Sve za 5 minuta slave i osobnog dobitka.

A što je Pueyo rekao najnovije?

Na svom Facebook profilu je napisao kako je kraj pandemije, kako cjepiva smanjuju smrti za 90%, kako omikron ubija 90% manje, kako Paxlovid smanjuje 90% i odokativni izračun da će to smanjiti smrti za 99.9%. Zaboravio je napomenuti da je hrpa ljudi i preboljela i da su tako imuni.

Nadalje, kaže da bi vlade trebale pod hitno objaviti datum kada misle prekinuti sve mjere, zaboraviti na lockdowne osim ekstremnih situacija, prestati s maskama gnjaviti populaciju, nastaviti cijepljenje. Sve relativno razumno, osim toga da se ipak ostavi mogućnost za lockdowne i nove mjere. Ako stvarno dođe virus koji je uistinu opasan za više ljudi, uvjeren sam da nikog ne bi trebalo natjeravati da se ne druži i ide po kafićima!

Ima li ovaj put ikakve veze s mozgom što govori Pueyo?

Valjda ima, korona-ludilo je ipak sad već dvije godine staro i mnogi su promijenili kapute i zagovaraju realniji i razumniji pristup pandemiji koronavirusa kojoj se smanjila virulentnost. Virus postoji i odnio je života, to nitko razuman ne negira. Problem je u odgovoru na pandemiju koji je bio stvarno teške ruke i potpuno neprikladan. To je samo povećalo strah umjetnim stvaranjem psihotične atmosfere koja je samo kao benzin na otvorenu vatru povećalo strahove, anksioznosti i narušavanje odnosa među ljudima. Inače, anksioznost je najveći komorbiditet nakon starosti i debljine, tako bar WHO kaže!

Svi su postali bakoubojice, gnjavljenje s maskama koje su se pokazale totalno neefikasne protiv širenja bolesti. Ovog cirkusa je već sad stvarno dosta, pod hitno treba ukinuti sve mjere i vratiti se normalnom životu. Tko želi, neka nosi masku, tko želi neka se cijepi, tko želi neka ostane zaključan u poslovičnom podrumu do kraja života. Sve je to OK, svatko je odgovoran za sebe i svoje ponašanje, dosta je državnog terora i prisiljavanja!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *