Što je iduće nakon hongkonškog hrčkocida?

Zemlje s takozvanom “nula covid” politikama, tj. potpuno izbjegavajući zarazu su posebna boleština. Te politike su brutalne i sve luđe i luđe kako vrijeme promiče jer očito se ne može kontrolirati respiratorna infekcija kako bi političari i struka htjeli. Najnoviji kretenizam stiže iz Hong Konga gdje su pobili gomile hrčaka jer je netko bio pozitivan u dućanu s kućnim ljubimcima. Prijevod članka Unherd, napisao Philip Cowley.


Koliko god vam danas loše dan, barem niste hrčak u Hong Kongu.

Nekoliko slučajeva Covida povezano je s trgovinom za kućne ljubimce u Causeway Bayu na otoku Hong Kong; svi “mali sisavci” u toj trgovini – i njezinoj trgovini – sada su otišli do velikog kotača za hrčke na nebu. Samo na taj način životom je platilo oko 900 hrčaka, 150 zečeva i 40 činčila.

Dodatno, zabranjen je uvoz hrčaka, a sve ostale trgovine za kućne ljubimce u Hong Kongu trenutno su zatvorene, dok se njihovi ljubimci ne testiraju. Vlada kontaktira svakoga tko je posjetio trgovinu u Causeway Bayu, dok se od svakoga tko je kupio hrčka od kraja prosinca u bilo kojoj trgovini traži da ga donese na testiranje, nakon čega, čak i ako je životinja negativna, slijedi ubijanje. To je loš način da izgubite božićni poklon. Svatko čiji je kućni ljubimac pozitivan bit će odvezen u državni karantenski centar na tri tjedna, što mora biti popriličan poticaj za malo samoinicijativnog ubojstva hrčaka. Lokalni mediji puni su djece koja se u suzama opraštaju od svojih ljubimaca, dok su društvene mreže prepune memova koji se rugaju vladi.

Mnogima na Zapadu ovo će zvučati kao apsurdna pretjerana reakcija. Ali to se događa kada je vaš cilj nula Covida. Politika se prestaje baviti proporcionalnošću — balansiranjem troškova, rizika i koristi. Postaje o apsolutnim vrijednostima. Ako je cilj nula, ne možete riskirati ništa.

Na mnogo načina, masakr kućnih ljubimaca samo je logičan razvoj drugih politika koje su trenutno na snazi. Postoje potpune zabrane letova iz više zemalja. Puna tri tjedna u hotelskoj karanteni za gotovo svakog posjetitelja. Obvezna hospitalizacija tjednima za svakoga za koga se utvrdi da ima Covid, čak i ako nema simptoma, dok se svi s kojima su bili u kontaktu stavljaju u karantenu. Nenadana opsjedanja stambenih zgrada radi nasumičnog provođenja obveznog testiranja. Djeca odvojena od roditelja i držana u izolaciji.

Restorani su trenutno zatvoreni u večernjim satima. Barovi potpuno. Većina sportskih ili drugih aktivnosti u također. Danas je vlada objavila da zaustavlja izravnu nastavu u srednjim školama, a osnovne su zatvorene prije otprilike tjedan dana. Ovo je treće zatvorenje škola od početka Covida. Dvije godine nakon Covida i nitko ovdje ne može vidjeti put naprijed. Cilj je ponovno otvoriti granicu s kopnom, cilj koji zahtijeva nula slučajeva, ali čini se da ni oni nemaju plan izlaska. Čak i ako se ovaj trenutni val može obuzdati i stvari se polako ponovno otvore, uslijedit će drugi. Ponavljanje istih stvari svaki put, samo s manje glodavaca.

Možda su hrčci sretnici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *