Starbucks ukida obvezu zaposlenika za cijepljenje protiv COVID-19

Starbucks je ogromna kompanija s mnoštvom lokala po SAD-u i svijetu. Nakon propasti obveznog cijepljenja u SAD-u za svaku kompaniju s više od 100 zaposlenika, kompanije lagano napuštaju nametanja obveze cijepljenja svojim zaposlenicima. Ovoj je prijevod članka s Reason.com

Starbucks više neće zahtijevati da zaposlenici moraju uzeti cjepivo protiv COVID-19. Glavni operativni direktor John Culver obavijestio je zaposlenike o odluci u dopisu poslanom 18. siječnja.

Objava je uslijedila nakon odluke Vrhovnog suda 13. siječnja u predmetu National Federation of Independent Businesses v. OSHA. Nakon opsežne izvršne naredbe koja bi zahtijevala od privatnih tvrtki sa 100 ili više zaposlenih da natjeraju svoje radnike da se cijepe ili podvrgnu redovitom testiranju, Sud je presudio da Ministarstvo rada, bez ovlaštenja Kongresa, nema ovlasti za provođenje takvog pravila.

Starbucks je nametnuo cijepljenje svojim 228.000 američkih zaposlenika kako bi se pridržavao te izvršne naredbe.

Starbucks je daleko od jedine tvrtke koja je ažurirala svoje politike cijepljenja kao odgovor na presudu Vrhovnog suda. General Electric (GE) je prošlog tjedna napravio sličnu stvar. Tvrtka je privremeno suspendirala politiku nakon što je niži sud naredio odgodu mandata Bidenove administracije, a u potpunosti ju je eliminirao nakon što je presuda pala.

Proizvođač odjeće Carhartt otišao je u suprotnom smjeru, zadržavši mandat za svojih 5500 radnika. “Presuda ne mijenja Carharttov program obveznog cijepljenja”, objasnio je glavni izvršni direktor Mark Valade u dopisu. “Carhartt u potpunosti razumije i poštuje različita mišljenja o ovoj temi, a svjesni smo da neki od naših suradnika ne podržavaju ovu politiku. Međutim, mi stojimo iza naše odluke jer vjerujemo da su cjepiva neophodna za zaštitu naše radne snage.”

Nije iznenađujuće da su ove korporativne odluke izazvale i pohvale i osude. Neki su potrošači obećali da će bojkotirati tvrtke jer su se pridržavale ili napuštale svoje mandate.

Znanost jasno pokazuje da cjepiva protiv COVID-19 čine i hospitalizaciju i smrt od virusa daleko manje vjerojatnim. Ali postoje dobri razlozi da vlada ne prisiljava privatne tvrtke na cijepljenje. Radi se o povredi tjelesne autonomije i kršenju prava privatnih poslodavaca. Nadalje, tijekom nedostatka radne snage, mnoge tvrtke nisu u poziciji eliminirati potencijalne zaposlene iz svoje grupe kandidata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *