Izvanredno stanje bi trebalo okončati odmah

Objavljeno na Brownstone Institute web stranici. Autor je Harvey Risch.

Došlo je vrijeme da se ukine izvanredno stanje pandemije. Vrijeme je da se ukinu kontrole, zatvaranja, ograničenja, pleksiglasi, naljepnice, poticaji, stvaranje panike, najave koje distanciraju ljude, sveprisutne reklame, prisilno maskiranje, prisile cijepljenja.

Ne mislimo da je virus nestao – omikron se još uvijek širi, a virus bi mogao kružiti zauvijek. Ali s normalnim fokusom na zaštitu ranjivih, virus možemo tretirati kao medicinsku, a ne društvenu stvar i upravljati njime na uobičajene načine. Proglašeno izvanredno stanje zahtijeva kontinuirano opravdanje, a to sada nedostaje.

Tijekom posljednjih šest tjedana u SAD-u, delta varijantni soj – zadnja agresivna verzija infekcije – prema CDC-u opada i u udjelu infekcija (60% 18. prosinca do 0,5% 15. siječnja) i broj dnevno zaraženih (95.000 do 2.100). Tijekom sljedeća dva tjedna, delta će pasti do te mjere da u biti nestaje poput prijašnjih sojeva.

Omicron je dovoljno blag da se većina ljudi, čak i mnogi ljudi visokog rizika, mogu nositi s infekcijom. Omikronska infekcija nije teža od sezonske gripe. Velik dio ranjive populacije u razvijenom svijetu već je cijepljen i zaštićen od teških bolesti. Naučili smo mnogo o korisnosti jeftinih dodataka prehrani kao što je vitamin D za smanjenje rizika od bolesti, a postoji niz dobrih terapijskih sredstava za sprječavanje hospitalizacije i smrti ako se ranjivi pacijent zarazi. A za mlađe ljude, rizik od teške bolesti – već nizak prije omikrona – je minimalan.

Čak i na mjestima sa strogim mjerama zatvaranja dnevno ima stotine tisuća novoregistriranih slučajeva omikrona i bezbroj neregistriranih pozitivnih rezultata kućnog testiranja. Mjere poput obveznog maskiranja i distanciranja imale su zanemarive ili u najmanju ruku male učinke na prijenos. Karantene velikih razmjera stanovništva samo odgađaju neizbježno. Cijepljenje i boosteri nisu zaustavili širenje omikronske varijante; jako cijepljene nacije poput Izraela i Australije imaju više dnevnih slučajeva po glavi stanovnika nego bilo koje mjesto na Zemlji u ovom trenutku. Ovaj val će teći svojim tijekom unatoč svim mjerama.

Do omikrona, oporavak od Covida pružao je značajnu zaštitu od naknadne infekcije. Dok omikronska varijanta može reinficirati pacijente oporavljene od infekcije prethodnim sojevima, takva reinfekcija pretežno izazove blagu bolest. Buduće varijante, bez obzira da li su evoluirale iz omikrona ili ne, vjerojatno neće dugo izbjeći imunitet koji pruža infekcija omikronom. Uz univerzalno širenje omikrona diljem svijeta, novi sojevi će vjerojatno imati više poteškoća u pronalaženju gostoljubivog okoliša zbog zaštite koju populaciji pruža rašireni prirodni imunitet omikrona.

Istina je da je – unatoč hitnim mjerama – broj hospitalizacija i smrtnost od Covida porasli. Budući da smrtnost obično prati simptomatsku infekciju za oko 3-4 tjedna, još uvijek vidimo preostale učinke delta soja i slabljenje imuniteta od cjepivo protiv ozbiljnih ishoda 6-8 mjeseci nakon cijepljenja. Ovi slučajevi bi s vremenom trebali opadati dok se delta konačno oprašta od nas. Prekasno je promijeniti njihov tijek lockdownovima (ako je to ikada bilo moguće).

S obzirom na to da omikron, uz svoju blagu infekciju ide u zaborav, nema opravdanja za održavanje izvanrednog stanja. Lockdowni, otpuštanja radnika i nestašice osoblja te prekidi u školama nanijeli su barem onoliko štete zdravlju i dobrobiti stanovništva koliko i virus.

Vanredno stanje sada nije opravdano, a ne može se opravdati strahom od hipotetskog ponavljanja neke teže infekcije u nekom nepoznatom trenutku u budućnosti. Ako bi se dogodila tako teška nova varijanta – a to se čini malo vjerojatnom od omikrona – onda bi to bilo vrijeme za raspravu o proglašenju izvanrednog stanja.

Amerikanci su dvije godine žrtvovali dovoljno svojih ljudskih prava i sredstava za život u službi zaštite općeg javnog zdravlja. Omikron cirkulira, ali nije izvanredno stanje, to je završilo. Trenutno izvanredno stanje mora se poništiti. Vrijeme je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *