James Webb teleskop se “parkirao”, sve je prošlo u savršenom redu!

Ilustracija

JWST (James Webb space telescope) je stigao u svoju finalnu poziciju. Teleskop se doslovno rasklopio na putu prema svom odredištu. 18 heksagonalnih zrcala i toplinski štit su se uspješno raspakirali.

Prije dva dana je JWST stigao na L2 poziciju, udaljenu oko 1.5 milijuna kilometara od Zemlje. Manevri su prošli s manje potrošenog goriva nego što su računali što povećava dosad očekivani radni vijek od 10 godina na čak 20 godina. Nakon puno odgađanja, čak i par puta otkazivanja cijelog projekta teško je povjerovati da je ovaj povijesni teleskop, vrhunac inženjerskog umijeća i znanosti konačno stigao na svoje odredište i brzo će početi raditi.

Teleskop će moći snimati ekstremno udaljene toplinske izvore, iz vremena rekombinacije, nekih 300.000 godina nakon velikog praska. Vidjet ćemo nikad dosad viđen signal nečeg toliko nezamislivo udaljenog, da ti stane pamet!

Također sasvim lijepo će moći snimati i stvari puno bliže Zemlji, zvijezde i planete u Mliječnoj stazi, ili zvijezde iz Andromede, a čak i unutar našeg Sunčevog sustava. Jedno od prvih snimanja je sustav TRAPPIST-1.

Zašto baš TRAPPIST-1?

TRAPPIST-1 sustav udaljen je oko 40 svjetlosnih godina od Zemlje. Ima barem sedam vrlo zemljolikih planeta po masi. Neki od planeta se nalaze u orbiti gdje je taman dovoljno blizu sunca da se ne smrzne, a nije dovoljno blizu da sprži sve. Drugim riječima, moglo bi biti tekuće vode i možda time i života! JWST će snimati detaljno atmosfere tih planeta. Život, barem ovakav kakav je na Zemlji, ostavlja specifične kemijske nusproizvode u atmosferi koji bi se trebali moći detektirati s ovim teleskopom.

Ova ilustracija uspoređuje sedam planeta koji kruže oko jako hladne zvijezde crvenog patuljka TRAPPIST-1 sa Zemljom u istoj mjeri. Nova opažanja, u kombinaciji s vrlo sofisticiranom analizom, sada su dala dobre procjene gustoće svih sedam planeta veličine Zemlje i sugeriraju da su bogati hlapljivim materijalima, vjerojatno vodom. Prikazani su u istoj skali, ali ne u točnim relativnim položajima.

Šansa je mala za život jer je zvijezda svega desetina snage našeg Sunca, pa je fotosinteza upitna, a izgleda da su planeti u sinkronoj rotaciji sa svojom zvijezdom, što znači da uvijek ista strana planeta gleda u sunce, bez dan/noć ritma. Jako loše za život, ali pričekajmo JWST da napravi detaljno snimanje – možda se iznenadimo.

Puno kalibracije i dijagnostika, još bar 6 mjeseci čekanja

Ukoliko ne bude problema prva mjerenja će biti za otprilike pola godine. Lansiranje i pripremanje za rad zasad ide besprijekorno, nadajmo se da neće biti problema. Velika stvar za znanstvene spoznaje, prvenstveno za astrofiziku. Produbit će se znanje formiranja galaksija iz vrlo daleke prošlosti pomoću tih snimki, proučavanje atmosfera egzoplaneta i još mnogo toga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *