Istraživači s Johns Hopkinsa: Lockdowni su bili uglavnom beskorisni za spriječavanje smrti

Gotovo potpuna zatvaranja zapadne civilizacije u 3. i 4. mjesecu 2020. godine su imali malo ili nikakvog utjecaja na smrti od Covid-19, kažu istraživači s sveučilišta John Hopkins, a prenosi The Washington Times.

Lockdowni kako se popularno u nas zove tijekom ranih faza pandemije 2020. je smanjilo smrtnost za oko 0.2%, kaže široka analiza više znanstvenih studija.

“Nismo našli nikako dokaze da lockdowni, zatvaranje škola i granica, ograničavanje okupljanja su imala primjetan efekt na smrtnost od COVID-19,” napisali su istraživači.

Međutim, istraživanje je pokazalo da su zatvaranja imala “devastirajuće efekte” na ekonomiju i doprinijelo je mnogim društvenim problemima: “Doprinijelo je smanjenju ekonomske aktivnosti, povećavalo je nezaposlenost, obrazovanje je strašno palo, politički nemiri i podrivanje liberalne demokracije”, izvješće kaže.

“Takav standardni izračun troškova i dobiti dovodi do snažnog zaključka: izolacije bi trebale biti odbačene odmah kao instrument pandemijskih politika”, zaključuje se u radu.

Rano u pandemiji mnoge savezne države i 186 država su zabranile rad, socijalizaciju, uživo nastavu, putovanja i brojne druge restrikcije su bile nametnute da se spriječi širenje bolesti, citirajući prijedloge visoko rangiranih eksperata. Istraživači u Imperial College London su na primjer predvidjeli da takvi koraci mogu smanjiti smrti do 98%. Međutim, to se nikad nije dogodilo, prema novoj studiji istraživača Steve Hankea, Jonas Herbya i Larsa Jonunga iz John Hopkinsa.

“Sveukupno zaključujemo da zatvaranja nisu efektivan način za spriječavanje smrtnosti tijekom pandemija, bar ne u prvom valu COVID-19 pandemija”, napisali su.

Rano su ispitali smrtne slučajeve tijekom pandemije i utvrdili da je, do kraja proučavanog razdoblja izolacije, 20. 5. 2020., ukupno 97.081 osoba umrla od COVID-19 u SAD-u.

Prominentna studija u to vrijeme procijenila je da će bez izolacije biti 99.050 smrtnih slučajeva.

Istraživači su rekli da vrijeme zatvaranja i neželjene posljedice mogu igrati veću ulogu od očekivane u utjecaju na smrtnost.

“Zatvaranja su ograničila pristup ljudima sigurnim (na otvorenom) mjestima kao što su plaže, parkovi i zoološki vrtovi, ili su uključivala obavezu maski na otvorenom ili stroga ograničenja okupljanja na otvorenom, tjerajući ljude da se sastaju na manje sigurnim, zatvorenim mjestima”, napisali su. “Doista, nalazimo neke dokaze da je ograničavanje okupljanja bilo kontraproduktivno i povećalo smrtnost od COVID-19.”

2 thoughts on “Istraživači s Johns Hopkinsa: Lockdowni su bili uglavnom beskorisni za spriječavanje smrti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *