Inflacija maršira, novinari su se uhvatili poskupljenja u kafićima

Danima dobivam od ljudi linkove kako će kava biti 20 kn, negdje piše 30. Svi su uzrujani jer će kafići poskupiti. To je tipično novinarsko podgrijavanje panike, nešto što gledamo već zadnje dvije godine do iznemoglosti, a uvijek nađu nešto oko čega će dizati frku, drukčije uopće ne znaju.

Da, pića po kafićima će poskupiti. Novinari su se toga sad uhvatili jer znaju da su kafići jedna od važnih tema građanima. Već su tjednima pisali o poskupljenjima u dućanima, kudikamo puno veći problem za sve nas. Najčešće su uspješni u svom naumu i isprovociraju čitatelje da otvore to smeće o članka gdje su kao pričali s nekim ugostiteljima koji najavljuju dizanje cijena. Danima jedni te isti naslovi, valjda će im dosaditi nakon što konačno ugostitelji dignu cijene.

Pogledajte kratku reportažu o inflaciji u SAD-u, potpuno isti proces se događa i kod nas.

Tko je kriv za inflaciju i kako se to dogodilo?

Inflacija je blizu 10% i ne usporava se. To je vrlo jednostavna stvar ponude i potražnje u sustavu, s viškom novca i premalo dobara za kupiti cijene idu gore. Kakav višak novca, netko će odmah graknuti, o čemu ti pričaš?? Dvije godine svijet se valja u korona kaljuži, vlasti diljem Zapadnog svijeta su u svojoj beskonačnoj mudrosti odlučili zatvoriti velike dijelove ekonomije i obeštetiti sve biznise davajući novac za nerad mjesecima i mjesecima.

Hrvatska Vlada je postupila potpuno isto kao i sve druge zemlje, tiskao se novac u nezapamćenim količinama u EU i SAD-u, dio se toga prelio i na Hrvatsku. Ako bi se baš morao naći neki krivac, onda su sigurno dobrano krivi gospoda novinari koji su kao neke hijene drukali na zatvaranje svega, tražili jače i žešće mjere, obeštećivanja. Čak su djelomično i sami ugostitelji cvilili da im se dadu mrvice u vidu nekakvih minimalaca tako da ne moraju raditi. Krive su i vlade koje su popuštale pred svim hirovima novinara i pokvarene struke i helikopterirali su novac kao da sutra ne postoji. Preciznije, nama su prodavali priču da sutra ne postoji i da moramo raditi nezapamćene gluposti u vidu neopisivo štetnih “mjera”, zatvaranja škola, dječjeg sporta i svega ostalog.

To je bilo orgijanje, novinari su drukali i huškali čitatelje da prijavljuju svoje susjede i sugrađane ako kupuju čips na legalno otvorenim benzinskim postajama. Nevjerojatne gadarije koje sad pogotovo s malo vremenskog odmaka izgledaju kao nešto iz nekog ružnog sna. Sutra će me isti taj novinar tražiti da ga ozbiljno shvaćam kad nešto piše.

Mnogi su upozoravali da takvo bjesomučno upumpavanje novca iz ničeg će dovesti do teške inflacije koja će uništiti mnoge poslove, kupovnu moć građana i još puno drugih nepoželjnih posljedica. Nitko naravno nije slušao, ali zato će sad novinari, jedni od najvećih krivaca za sve ovo i neprijatelja naroda lamentirati kako je kava poskupila. Poskupiti će, tu nema uopće rasprave, vjerojatno će pratiti stopu inflacije. Nadajmo se da inflacija neće biti prevelika, i da će se svejedno moći otići tu i tamo na šalicu kave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *