Rat RT-a i Rusije s jedne strane, protiv DW-a i Njemačke s druge strane

Šahovska partija se nastavlja. Kremlj je obećao “odmazdu” protiv Njemačke ako blokiraju rad RT-u u Njemačkoj. Obećano – izvršeno, Kremlj je uveo recipročne restrikcije poslovanju njemačkog Deutsche Welle-a, skraćeno DW. To je pandan HRT-a, BBC-a, medijska kuća plaćena novcem poreznih obveznika.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je zatvorilo sve urede Deutsche Wellea u Moskvi i po drugim gradovima u Rusiji i zabranila im rad, uz cijeli niz raznih drugih sankcija.

To je tako ruski… lijepo su uletili i pozatvarali sve čisto kao odmazdu. Daleko od toga da se slažem s takvom reakcijom, trebali su možda ipak pričekati da iscrpe sve mogućnosti preko suda. S druge strane, možda Rusija raspolaže informacijama da njemačka Vlada neće nikad pristati na to da im RT radi reportaže po zemlji, pa niti ne čekaju sud?

Zašto Njemačka zapravo hoće blokirati rad RT-u?

RT je ishodovao sve dozvole za rad, ali njemačko regulatorno tijelo očito pod političkim pritiskom u najmanju ruku odugovlači početak poslovanja. Zašto se Njemačka toliko boji RT-a? Plaše li se ruskog utjecaja preko tog medija? RT ulazi u “neprijateljski teren”, mogu koristiti najjače moguće oružje da zeznu Njemačku – neutralno iliti objektivno izvještavanje.

To nije toliko teško, svaki profesionalni novinar bi to trebao moći s guštom napraviti. Na primjer da pokriva više korona-prosvjede, poput u Kanadi i drugdje, otkrivanje političkog kriminala kojeg svugdje ima. Time dobivaju povjerenje lokalne publike, a vladajućima je problem imati medij koji nije pod njihovom direktnom kontrolom.

Njemačko Ministarstvo za vanjske poslove naravno osuđuje uvođenje svojevrsnih sankcija DW-u i poručuje da ovaj čin otežava ionako napete odnose Rusije i Njemačke. Svađa dolazi usred širih tenzija Zapada oko Ukrajine, a usput je i rani politički test odnosa Moskve i novog njemačkog kancelara Olafa Scholza. “Mi smo ovdje pijuni na način koji samo mediji moraju proživljavati u autokracijama“, rekao je Peter Limbourg, direktor Deutsche Wellea.

Peter Limbourg, generalni direktor DW-a

Reuters kaže da je ovo zatvaranje DW-a u Rusiji samo jedna u nizu akcija na medije u toj zemlji koje Kremlj smatra “vanjskim agentima”. Njemačka se ne bi smjela bojati RT-a, ako nema “ništa za sakriti” kako vlasti vole reći. Neka ljudi izvještavaju, čega se bojite?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *