Super Meat Boy, igra iz 2010. koja je još uvijek odlična zabava za djecu i odrasle

Malo starija igra, dostupna na PS4, Windowsima, Linuxu, Xbox-u 360 i drugim popularnim platformama je i dan danas odlična! Tražio sam novu igru za igrati sa sinom i sjetio se ove igre koju sam prije 10 godina jako puno igrao.

Početak video igara je krenuo još 1970-ih, jedna od prvih, ako ne i prva računalna igra je bila Pong. Današnjim standardima užasno osnovna igra, imaš dva vertikalna “reketa” kojima kuglicu tjeraš protivniku, a dobiješ bod ako mu prođe van ekrana, tj. ako je protivnik nije uspio uhvatiti.

Pong je napisao Nolan Bushnell za Atari 1972. godine

Platformske igre su uvijek bile nešto posebno. Kroz 80-e i 90-e je smo imali prilike igrati na tisuće i tisuće naslova. Bilo je tu sjajnih igara, ali bilo je i potpuno zaboravljivih. Početkom novog tisućljeća arkadni platformeri su nestali sa scene, novija tehnologija 3D ubrzanja i jačih računala je dovelo eru first person shootera i jednostavne 2D arkadne igre su istisnute. Međutim, taj žanr nije nikad u potpunosti zamro.

Krajem 2000.-ih dolazi novi val platformskih igara i arkada koje imaju lagano retro stil, ali koriste najnovije tehnologije prikaza i upotrebljavaju noviji hardver na PC-u i konzolama. Super Meat Boy je jedna od takvih, 2011. sam naletio na sniženje na Steamu i odlučio sam se kupiti je, po videima na YouTubeu se učinilo zabavno.

Igra je u početku bila užasno teška za uhvatiti kontrole, pogotovo kad si magare od skoro 30 godina. Djeca su druga stvar, puno brže to pohvataju. Tema igre je formulaična i jednostavna i nalik Super Mariu i sličnim igrama. Protagonist je doslovno komad mesa koji želi spasiti svoju djevojku Bandage girl od zločestog dr. Fetusa koji uporno otima mu je ispred nosa. Cilj svakog nivoa je spasiti je, ali je dr. Fetus svaki put nanovo otme i kreće idući nivo.

Između svakog poglavlja su fantastične animacije, zapravo crtani film koji pokazuje najnovije spletke doktora Fetusa. Izvanredno napravljene i vizualno oku ugodne se isplate pogledati, vidi se da je veliki trud uložen. Igra ima odlične i precizne kontrole, te čim se malo uvježbate postaje užasno zabavno za igrati. Nema vremenskog ograničenja po nivou, ali ako uspijete ga završiti prije određenog vremena, uz razne druge izazove možete otvoriti bonus nivoe, druge likove osim samog Meat Boya i još puno toga.

Igra nema mogućnost više igrača od jednom, ali to nema veze jer se pogine dok kažeš keks i onda može druga osoba probati proći taj nivo. Jednom kad završite fazu, pokaže vam sve vaše pokušaje odjednom što je vrlo zabavno za gledati. Prvo poglavlje je dosta lagano i natjerava da učiš osnovne pokrete u igri, dok je kraj prvog poglavlja, tj. glavni dosta težak i priprema te za sve teže i teže faze igre.

Najviše sam uspio doći do 5. poglavlja od 6, tad igra meni postaje gotovo nemoguće teška, pa se držim prijašnjih poglavlja. Djeci zabavna igra i svakako vrijedi 120kn na Playstation storeu, ili na nekim od drugih platformi. Muzika je super i pridodaje već odličnoj atmosferi. Preporuka za najmlađe, samo upozorenje, igra zna biti jako frustrirajuća za početnike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *