Hrvatska je spremna za euro

S neta uzeta slika životinje bez dozvole - navodno

Samo u Hrvatskoj može doći do ovakve situacije da bez ozbiljnog projekta, da se i od amatera traži dizajn koji može ući u formalnu proceduru za izgled kovanice. Naime, službeni dizajn za kovanicu eura za Hrvatsku je napravio netko s interneta, a još je i upotrijebio sliku kune bez dozvole. Ovo se ne može izmisliti.

Stvari su još i gore, mladi autor nije niti neki ekspert, čovjek je doslovno na internetu tražio pomoć za najosnovnije stvari oko grafičkog dizajna. Ovo je čak i za Hrvatsku too much.

“Po meni su prvi problem bile propozicije natječaja kojima je omogućeno sudjelovanje svima i pri tome nisu traženi projekti, već samo jedna sličica na listu papira. To je nešto što je omogućilo jako velikom broju ljudi da predlaže svašta bez ikakvog osjećaja da rade projekt”, rekla je Ida Payer za N1, članica komisije koja je birala dizajn kovanica i predstavnica Hrvatskog dizajnerskog društva.

“Mislim da je to na kraju dovelo do ove situacije u kojoj je mladi autor, vjerojatno s vrlo malo znanja i iskustva u tome i poznavanja pravila struke, naprosto poslao na taj natječaj sve što je vidio na internetu ili sve čega se sjetio. Kad se radi ozbiljan projekt koji rade profesionalci, koji stručnjaci žiriraju i koji provodi strukovne organizacije, to se ne može dogoditi.”, dodala je gđa Payer.

“Ovo nije sretno rješenje, ali puno je veći problem to što to nije dizajn nego što se to naziva plagijatom. Plagijat je neka svjesna namjera da se nešto iskopira. Ovdje mislim da nije bila ta svjesna namjera da se tuđe autorsko djelo iskopira već naprosto neiskustvo, neznanje i neslažanje – mislim da je o tome riječ”, zaključuje gđa Payer.

S obzirom da je uvođenje eura predviđeno za početak iduće godine rokovi su bili vrlo kratki i kako sad stvari stoje Europska komisija je ovo prihvatila. Tehnički gledano plagijat. Ovo je jednostavno komedija, u prvom redu Hrvatska država koja je uopće ovako sve na ho-ruk radila, gdje su doslovno bilo koga tražili da napravi dizajn koji će se u teoriji zauvijek koristiti u službenoj valuti RH.

Stjepan je tražio upute za najjednostavnije stvari i ako na trenutak zaboravimo da je bez dozvole pod copyrightom upotrijebio sliku moramo na kraju i sam dizajn pohvaliti. Skroz je OK, možda mu se smiješi budućnost u toj branši. Dobro je krenuo, prvi pravi projekt mu je odmah upalio i bit će poznat jako dugo vremena. Nadajmo se da sad ima novca za kupiti poštenu grafičku karticu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *