Norveška, stižemo!

Prijevod članka s Brownstone instituta o Norveškoj koja se vratila u normalu i potiče turiste da dođu u njihovu zemlju. Ostale zapadne zemlje bi se trebali ugledati na njih, jer to je jedini normalni i humani način da se živi. Autor je Lucio Saverio-Eastman, suosnivač Brownstonea.


Norveška! Zemlja ponoćnog sunca, fenomenalnih fjordova i jezera, fanatične kulture skijanja i spektakularnog sjevernog svjetla. Zvuči kao divno mjesto. 

Sada je norveška vlada dodala novi razlog za posjet ovoj regiji Skandinavskog poluotoka. Norveška je 12. veljače 2022. u potpunosti otvorila svoje granice za sve turiste i ukinula sva ograničenja putovanja, maskiranje, socijalno distanciranje, karantenu i zahtjeve za cijepljenje u cijeloj zemlji (s izuzetkom Svalbarda).

Može li ovo biti početak domino efekta diljem svijeta? Nadajmo se. 

Vremena prije

Međunarodna putovanja prije sto godina počela su definirati modernost i liberalizam, želju, volju i sposobnost da se bilo gdje ide kao slobodni ljudi bez obzira na nečije nacionalne pripadnosti. Ta je stvarnost bila kulminacija dugog puzanja iz feudalizma, potpomognutog tehnologijom i potpomognutom demokratskog prosperiteta. 

Svatko je, čak i bez putovnice (prije 1. Svjetskog rata) mogao se ukrcati na brod i otkriti nove zemlje, nove narode, nova iskustva, nove načine življenja, proširivši tako um i dovodeći do jačanja prosvjetiteljske ideje: „bratstva ljudi.”

Gotovo cijeli svijet bio je otvoren za putovanja, turizam, trgovinu i slobodnu trgovinu. Teško da je to itko dovodio u pitanje. Nije bilo ugroženo. Činilo se da je uklopljeno u to kako svijet funkcionira i kako mi živimo. Imali smo prava, među kojima je bilo i pravo na putovanje. 

U studenom 2019. otputovao sam na dvotjedno putovanje u Estoniju, zemlju koja je cijelu svoju vladu prebacila na blockchain, kako bih se sastao s timom za e-Residency i podigao svoju karticu Estonian Digital Residency. Bilo je uzbudljivo! Činilo se da su prilike za poduzetništvo, slobodnu trgovinu i globalno prijateljstvo cvjetale. 

Novo normalno?

Iznenada je u ožujku 2020. cijeli svijet zatvoren. Trgovina, turizam i sloboda prelaska granica bili su zamrznuti. Sve ono što smo uzimali zdravo za gotovo; naše slobode, naša prijateljstva, naše obitelji i podrijetlo, veza s našim naslijeđem i zajednicama bili su prekinuti. Sav napredak postignut tijekom stoljeća potpuno se zaustavio. Rezultirajući povratak u plemenske postavke, nazadovanje u autoritarizam, kolateralna šteta i uništenje povjerenja u javno zdravlje bili su obeshrabrujući.


Gotovo dvije godine kasnije, nastavljaju se prosvjedi protiv prisilnih mandata u mjestima poput Kanade i Novog Zelanda. Čelnici tih zemalja, Justin Trudeau i Jacinda Ardern suočavaju se s padom popularnosti usred sve većeg otpora njihovim oholim politikama. Čini se da je udarac natrag sve gori jer ovi političari pokazivaju spremnost da žrtvuju svoje glasačko tijelo kako bi sačuvali obraz. 

Italija i Austrija nastavljaju ograničavati svoje građane drakonskim, autoritarnim i tiranskim propisima. Kovid potvrde obavezne su za zapošljavanje, kupovinu namirnica, objedovanje, odlazak u teretanu ili odlazak u kino. Uz to, za nepoštivanje se naplaćuju velike kazne.

Prosvjedi se mjesecima nastavljaju i u Izraelu, Italiji, Austriji, Belgiji, Francuskoj i mnogim drugim zemljama. Od ovog trenutka pisanja, vijesti se mijenjaju tako brzo da je teško utvrditi što će se sljedeće dogoditi. Ima mnogo nade, ali postoji još mnogo razloga za zabrinutost.

Ipak, čak i dok ove lockdown zemlje nastavljaju opterećivati ​​svoje stanovništvo teškim jarmom, pojavljuje se olakšanje jer se ograničenja ukidaju na drugim mjestima. Washington ukida uvjet cijepljenja za ulazak u tvrtke. Švedska i Danska uklonile su većinu ograničenja unutar svojih zemalja, ali još uvijek nisu u potpunosti otvorile svoje granice. 

CDC i Kayak objavljuju karte s informacijama o ograničenjima putovanja te zatvaranju i otvaranju granica koje su se u jeku pandemije svakodnevno ažurirale. Sada kada zemlje ukidaju mandate, čini se da ažuriranja dolaze sporo, ako ikad. Čovjek se zapita jesu li izgubili interes ili je bitan narativ koji treba održavati. 

Vratite ravnotežu

U onome što se čini povezanim pitanjem, zemlje bivšeg sovjetskog bloka koje graniče s Rusijom sada imaju mnogo više razloga za brigu osim politike pandemije. Bez čvrste turističke baze i razumno neograničenih globalnih gospodarskih i poduzetničkih interesa, građani Ukrajine, Estonije , Latvije, Litve, Gruzije, Armenije i mnogih drugih ostaju bez međunarodne tampon zone. 

Prije 2020., rast digitalnih nomada i iseljenika koji su doveli svoje poslovanje u te zemlje i borave u njima stvorio je uvjerljiv argument za ravnotežu i stabilne vanjske odnose. Bez tog tampona postoji stvarna opasnost od ponovnog klizanja u izolacionističku politiku i nacionalistički populizam koji prijeti gurnuti svijet natrag na teritorij Hladnog rata. Možda i gore. 

Vlade ovih ranjivih zemalja mogle bi se ugledati u Norvešku za rješenje.

Ovo je normalno

Koju lekciju Norveška nudi ostatku svijeta? Čini se da službeni dopis norveških vlasti odražava većinu onoga što je propisala Velika Barringtonova deklaracija i prihvaća fokusirani zaštitni protokol. Zaštitite ranjive, poduzmite mjere opreza i živite svoj život bez straha. Tako je trebalo biti od početka.

Poruka sa službene norveške stranice za putovanja glasi: “Možete otputovati u Norvešku, a da ne morate brinuti ni o čemu više od dobrog provoda!” Ovo zvuči razumno i gostoljubivo. 

Možda ću im prihvatiti tu ponudu. Možda bi i vi trebali. Počnimo iznova graditi svijet povjerenja, slobodnog poduzetništva, dobrovoljne interakcije i etosa prosvjetiteljstva.

Ovo je pozitivan put naprijed. Ovako izgleda normalno. Ovo je život prije Covida. Ili da kažem: Ovo je život! 

Norveška je budućnost i ostatak svijeta treba se ugledati u ovu prosvjetljenu zemlju. Pozovite svijet natrag u svoju zemlju. Otvorite granice za trgovinu i trgovinu. Vratite avanturu i otkrića za svakoga. 

Norveška, dolazimo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *