Američki CDC pod velikim kritikama zbog prikrivanja podataka, a sve iz straha da se ne bi cjepiva pokazala neefikasnima

FOTO: cdc.gov

Medicinski stručnjaci u SAD-u su naširoko kritizirali CDC (centar za kontrolu i prevenciju bolesti) jer su odlučili dio ključnih informacija oko cjepiva jednostavno ne objaviti.

CDC je odbio objaviti “velike količine” podataka vezano za cjepivo protiv COVID-19 zbog straha da se ne bi podaci “krivo protumačili”. Glasnogovornica CDC-a Kristen Nordlund je izjavila da je strah od lažnog predstavljanja, zajedno s nekoliko drugih čimbenika naveo vladinu zdravstvenu agenciju da uskrati informacije. Još je rekla da su podaci uskraćeni jer u principu nije spremno za javnu objavu.

CDC koji je imao ključnu ulogu u politikama oko Covida u SAD-u je držao u strogoj tajnosti informacije o cjepivima, pogotovo u mlađim populacijama. To uskraćivanje informacija je dovelo do toga da su drugi zdravstveni stručnjaci izvan te agencije radili preporuke bazirane na podacima iz Izraela, prema The Timesu:

Učinkovitost cjepiva i bustera, osobito kod mlađih odraslih osoba jedan je od najočitijih propusta u podacima koje je CDC javno objavio.

Prošle godine agencija je u više navrata bila na udaru kritika jer nije pratila takozvane prodorne infekcije kod cijepljenih Amerikanaca (zaraza unatoč pune dvije doze) i fokusirala se samo na pojedince koji su se dovoljno razboljeli da budu hospitalizirani ili umru. Agencija je te podatke predstavila kao usporedbu rizika s necijepljenim odraslim osobama, umjesto da daje pravovremeno stanje hospitaliziranih pacijenata stratificirane prema dobi, spolu, rasi i statusu cijepljenja.

CDC rutinski prikuplja informacije otkako su cjepiva prvi put uvedena prošle godine, izjavio je savezni dužnosnik upoznat s tim projektom. Agencija je oklijevala objaviti te brojke, rekao je dužnosnik, jer bi se mogle pogrešno protumačiti kao da su cjepiva neučinkovita.

Gospođa Nordlund je to potvrdila kao jedan od razloga. Drugi je razlog, rekla je, taj što podaci predstavljaju samo 10 posto stanovništva Sjedinjenih Država. Ali CDC godinama se oslanjao na istu razinu uzorkovanja za praćenje gripe.

CDC-ov odgovor kad ih se pitalo o manjku transparencije s podacima je bilo otprilike “ne vjerujemo vam dovoljno da shvatite istinu”. Prilično nevjerojatno, očito skrivaju podatke kao zmija noge, zašto?

Već je ovo bilo problematizirano i prije, ali dok god New York Times nije se sjetio o tome objaviti slabo je dobivalo pozornosti javnosti. Svakim danom vidimo sve više i više vrlo problematičnih ponašanja raznih institucija, ovakvih stvari će sve više izlaziti na vidjelo. Cjepivo se ni pod kojim slučajem ne smije kritizirati, ne smije se niti natuknuti da možda nije apsolutno i totalno savršenstvo kakvim ga vlade i razni CDC-ovi i drugi žele prikazati. Ovo je megaskandal, oni su javna ustanova koja bi trebala objavljivati sve podatke kakvi jesu, a ne sakrivati da ne bi javnost “krivo protumačila”.

Možda je stvar baš u tome da se boje da javnost ispravno ne protumači? Dvije godine nas plaše i napuhavaju brojeve mrtvih, što smo svi potajno sumnjali, a to je sada i činjenica, u UK i drugdje je to izašlo da su brojevi debelo napumpavani da se javnost stavlja u vječito stanje uplašenosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *