1939. u Njemačkoj je uveden koncept Feindsendera, danas svjedočimo lite verziji iste stvari

FOTO: Wikipedia

PRIJEVOD slike: ZAPAMTI
Slušanje stranog radio sadržaja zločin je protiv nacionalne sigurnosti našeg naroda. Kažnjava se po nalogu Führera teškom robijom.

U Njemačkoj krajem 1939. bilo je strogo zabranjeno slušati BBC ili bilo kakav strani radio sadržaj. Signal se emitirao iz Engleske i hvatao se u Njemačkoj. To je bio Feindsender (neprijateljska radio stanica). Nacisti su u strahu što bi narod mogao čuti stavljali oznake po kućama da se ne smije slušati. Prvo bi upozoravali, a kasnije bi hapsili, a bilo je čak i smrtnih presuda, doduše često dodano na dugu listu drugih prijestupa protiv režima.

Youtube, Facebook, Instagram su zabranili pristup Sputnik i RT (Russia Today) – ruskim medijma pod državnom kontrolom. Danas svjedočimo lite verziji onoga što su nacisti radili, nema hapšenja i robijanja, ali zato za svaki slučaj nećeš čitati “neprijateljsku propagandu”. Imaju dovoljno već posla plasirati svoju, jadan narod ne može podnijeti još jednu propagandu, ili ne daj bože istinu.

Što se može postići s ovakvim blokiranjem stranih medija, zar stvarno želimo ići Hitlerovim stopama? Ako RT i ti ruski mediji pišu samo laži i obmane, čega se onda Zapad boji? Ovim samo stvaraju sumnju u ljudima: “možda ipak ima nešto u tome, ako tako zabranjuju”.

Moderni Feindsender

Čak ni tadašnji luđaci u Njemačkoj nisu uspjeli u potpunosti zaustaviti slušanje stranih radio stanica. Navodno postoji neko istraživanje iz tog doba koje kaže da je oko 60% populacije isto potajno slušalo radio iz stranih zemalja. Stišavali su zvuk na minimum, naravno.

Zanimljivo, danas je kudikamo lakše i elegantnije, bez prijetnje zatvora ili hapšenja moguće zatvoriti internet pipu i time utišati Feindsender današnjice. Danas je RT, tko zna šta će sutra biti, možda Šibenski glas?

Ovo je jako zabrinjavajuće za vidjeti, www.rt.com je još uvijek dostupan, ali pitanje kad će Ursula von der Leyen dekretom zabraniti, tj. tražiti službe da se po ISP-evima unutar EU zablokira pristup. Zapad se nazivno bori protiv ovakvih cenzura i zabrana, a rade potpunu istu stvar. Kao da su ovakve stvari postale još daleko besramnije post-corona. Pa da, naravno da ćeš cenzurirati i zabraniti pristup, to je prvo što se napravi!

2 thoughts on “1939. u Njemačkoj je uveden koncept Feindsendera, danas svjedočimo lite verziji iste stvari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *