VPN je dosada bila smiješna propozicija za jednu slobodnu zemlju poput Hrvatske

Godinama gledam u čudu reklame za VPN. Pa kome to treba pobogu? Jedino u nekim ajme majko zemljama gdje za dobro jutro ograničuju internet, gdje se guši rasprava i gdje vladaju autokrati i despoti. EU je od danas isti takav, ono što politika danas smatra nepodobnim jednostavno ugase pristup, kao što su napravili s Ruskim RT-om i još nekim srodnim stranicama.

VPN je usluga koju platite i nakon što namjestite sve sav internet promet ide normalnim žicama kako već ide kroz Hrvatsku, ali prije konačne destinacije ide prvo na izlaznu točku VPN-a, npr. u Americi, što znači da web stranica koja posjećujete bilježi taj posjet iz Amerike. Nema načina bez privole VPN pružatelja da znaju odakle je došao korisnik. To služi za shit zemlje ili unije poput EU koje svojim građanima iz vedra neba zabranjuju pristup nepodobnim stranicama. Baš kao Kina.

Slobodan internet je očito stvar prošlosti, zapadne vlade su sve više autoritarne i “za naše dobro” će sve više ovakve stvari raditi. VPN-ovima zasad možemo probiti cenzuru, ali pitanje je vremena kad će i takve usluge se proglasiti protudržavne i prijetiti hapšenjima i zatvorskim kaznama kao u Njemačkoj 1939.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *