Rusi isto naravno obožavaju cenzuru, zabranjuju emitiranje svojim medijima bez pardona

FOTO: Alexei Venediktov, glavni urednik Ekho Moskvy

Rusija je zatražila od državnog medijskog regulatora da ukine dvije popularne novinske kuće zbog njihovog izvještavanja o vojnoj operaciji Moskve u Ukrajini. Već smo pisali o tome kako EU zabranjuje pristup Russia Today i Sputnik, a ova vijest dolazi od prije par dana iz Rusije.

U utorak je Ured glavnog tužitelja naložio Roskomnadzoru da ograniči pristup radio postaji Ekho Moskvy i TV kanalu Rain zbog njihovog navodnog širenja lažnih informacija u vezi s djelovanjem ruskih oružanih snaga u istočnoeuropskoj državi. Televizijski kanal Rain, poznat kao Dozhd na ruskom, označen je kao strani agent zbog svojih veza s inozemnim financiranjem. Ekho Moskvy neizravno je u državnom vlasništvu medijskog konglomerata Gazprom.

Ured glavnog tužitelja također je optužio dvije agencije za pozivanje na nasilje nad ruskim građanima, kao i za poticanje narušavanja javnog reda i mira pozivajući na sudjelovanje u masovnim demonstracijama protiv vojne akcije.

Glavni urednik Ekho-a, poznati novinar Aleksej Venediktov osvrnuo se na tu odluku, govoreći da “ove tvrdnje nisu potkrijepljene nikakvim primjerima ili dokazima”. Inzistirao je da su “neutemeljeni i uvredljivi za novinare i ruske građane”.

Venediktov je također obećao da će osporiti nalog na sudu. “Vidimo političku komponentu u tome, kao i uvođenje cenzure, što je izravno zabranjeno Ustavom Ruske Federacije”, rekao je.

Komitet za zaštitu novinara sa sjedištem u SAD-u kritizirao je mjere protiv tih medija, tvrdeći da bi “ruske vlasti trebale dopustiti Ekho Moskvy, Dozhd TV i svim drugim novinskim kućama da rade slobodno i trebale bi se suzdržati od ograničavanja pristupa platformama društvenih medija”.

Organizacija, međutim, nije osudila zabranu drugih ruskih medija, a to su RT i Sputnik, u EU ranije ovog tjedna. Bruxelles je ustvrdio da su ova dva medija propaganda koju sponzorira država i obećao je mjere za ograničavanje njihovog pristupa diljem bloka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *