“Big pharma” nekada i danas

Sjećate li se dana kad su novinari, tj. ljevičari općenito stalno rogoborili protiv velikih pharma kompanija? Optuživali su ih za nedjela, za korupciju, da samo besramno ganjaju profit na račun zdravlja čovjeka, izvlačili im afere. Kritike su uvijek nužne kad su osnovane, možda je nešto i bilo u tim silnim optužbama da su te kompanije besramne?

Lijekovi spašavaju mnogo života i uvelike povećavaju kvalitetu života kod mnogih, od antibiotika do specijaliziranih lijekova. Međutim, tu je mnogo nepotrebnih pripravaka, za svaki mogući problem se traži pilula i sigurno ima etično sumnjivih stvari. To je vjerojatno prvenstveno odlika modernog doba.

U međuvremenu se sve promijenilo, zaboravili su na sva navodna nedjela tih gigantskih korporacija i nemilosrdno guraju taj jedan proizvod potpuno nekritički proglašavajući i gurajući stručnjake koji samo kao papagaji govore da je sigurno kao piti vodu i slično. Potpuno ignoriraju potencijalne probleme, pogotovo gurajući nešto na populaciju za koju realno nije ni potrebno, a ignoriraju dobnu skupinu kojima je stvarno pametno to odraditi.

Što se dogodilo da su tako promijenili ploču?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *